Подготвя се спасителна операция в експлоадиралата мина в Нова Зеландия

Подготвя се спасителна операция в експлоадиралата мина в Нова Зеландия

Спасителите се подтогвят да започнат да пробиват отвор през 150 м скала в новозеландската каменовъглена мина Пайк Ривър на Южния остров, където експлозия блокира 29 миньори преди два дни, предаде Асошиейтед прес в неделя.

Директорът на компанията собственик на мината Питър Уайт заяви пред репортери, че отворът, широк 15 см, ще бъде пробит със сонда през следващите 16 до 24 часа, за да могат спасителите да вземат проби за равнищата на газ от голяма дълбочина. Сондажът ще се насочи към зона в центъра на мината, на около 200 м от мястото, където се намира главната вентилационна шахта.

Нещо става долу но не знаем какво, призна Уитол. Продължава подземното горене, което генерира опасни газове, а опасните равнища на метан и въглероден окис означват, че все още не е безопасно за спасителните екипи да влязат в мината.

Полицията смята, че миньорите се намират на около 2 км в главния хоризонтален тунел.  Малко преди екзплозията, предизвикана от възпламеняване на газ, спря токът в мината и тази повреда може би е създала проблеми с вентилацията и е допринесла за натрупването на газ. Повредата на електрозахранването продължи да пречи на спасителите и днес, макар че компресорите, които вкарват свеж сгъстен въздух по тръба в мината, работят. Никой обаче не отговаря на телефонната линия под земята.

Двама леко ранени миньори излязоха на повърхността часове след като взривът изби 108-метровата вентилационна шахта. Един от тях е използвал телефона, преди да излезе. Няма новини за останалите 29-има след експлозията около 15.45 ч. в петък.

Сред блокираните миньори в новозеландсата мина, на възраст от 17 до 62 години, има австралийци и  британци.

Макар че компанията "Пайк Ривър майн лимитед" е регистрирана в Нова Зеландия, основните собственици са австралийци, има и индийски акционери. Тя е най-голямата каменовъглена мина в страната. От 2008 г. разработва залежи от 58.5 млн. тона въглища - най-големите известни запаси в Нова Зеландия. Миннодобивният сектор в страната има репутация за добра сигурност - 181 загинали за 114 години. Най-голямата злополука е през 1896 г., когато 65 души загиват при газова експлозия в същото находище.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?