Подготвя се списък с критичните речни зони

Подготвя се списък с критичните речни зони
Да се създаде списък с най-критичните речни зони, които приоритетно да се почистват и възстановяват, е разпоредила министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Това съобщи правителствената пресслужба в петък след заседанието на работна група, спешно назначена от премиера Сергей Станишев заради наводненията през последните дни. В нея са участвали министърите на околната среда и водите Джевдет Чакъров и на финансите Пламен Орешарски, както и заместник-министри от ресорните министерства.

Ръководителите на четирите басейнови дирекции в Министерството на околната среда и водите са докладвали за проблемните участъци на реките в страната и е било решено те да бъдат групирани според спешността за тяхното обезопасяване.

Списъкът с трите групи критични речни зони трябва да е готов до сряда, следващата седмица ще има ново заседание по проблема, в което ще вземат участие и представители на Националното сдружение на общините.

Преди заседанието на работната група Чакъров заяви, че в прочистването на речните корита ще се включат войници и работна група трябва да прецени необходимите суми и процедурите за финансирането на общините и областите, които ще попаднат в спешния списък.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство са обещали да предприемат мерки срещу незаконното строителство в заливните зони на реките, ще се изготвят и предписания за незабавен преглед на отводнителните канали около населените места.

Ведомството предвижда да отдели средства от бюджета си, за да помогне на общините при изготвянето на проекти за възстановителни дейности, които да получат финансиране от оперативните програми, се посочва в съобщението.

На заседанието на кабинета в четвъртък екоминистърът Джевдет Чакъров докладва, че за прочистване на затлачените речни корита са необходими 27 млн. лв., като в сумата не са включени последиците от дъждовете през последните два дни.

Миналата година за почистване на руслата, за изграждане на диги и за поддържане на хидросъоръженията са били осигурени 17 млн. лв., съобщават от информационната служба. За първите три месеца на 2007 г. предоставената сума е 1.8 млн. лв., посочват от пресслужбата.

Съоръженията, които са били възстановени с тези средства, не са създали проблеми при последните наводнения, заявиха от Министерски съвет.

Споделяне

Още от България