Подготвя се среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея

Подготвя се среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обеща да посети Пхенян след необходимите приготовления в отговор на поканата от свернокорейския лидер Ким Чен-ун за среща на върха в Северна Корея, предадоха световните агенции.

Поканата е предадена на южнокорейския държавен глава от делегацията на Пхеняна за Зимните олимпийски игри в събота.

Говорител на администрацията на южнокорейския президент посочва, че поканата е предадена устно от сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен, на срещата в Синия дом (южнокорейското президентство). Тя е предала на Мун и писмо от брат си, в което Ким Чен-ун изразява готовност да се срещне с президента на Южна Корея възможно най-скоро.

Говорителят на президентството, цитиран от АП, казва, че Мун е отговорил, че Северна и Южна Корея трябва да продължат да работят за създаване на условия за провеждане на такава среща на върха.

Евентуално посещение на Мун в Северна Корея би било първата среща между лидерите на двете Кореи от 2007 г. насам, отбелязва "Ройтерс".

На срещата с делегацията от Северна Корея Мун е призовал Пхенян да започне диалог с Вашингтон, посочва пред журналисти говорителят на Синия дом, цитиран от ТАСС.

"Скорошно начало на диалог между САЩ и Севера е необходимо и за развитие на междукорейските контакти", коментирал е южнокорейският лидер пред делегацията от Пхенян.

На срещата е постигнато и споразумение да се насърчава диалогът между Севера и Юга с цел укрепване на отношенията.

Срещата в президентството в Сеул се състоя, след като Ким Йо-чен и другите севернокорейски делегати присъстваха на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Сред присъстващите на срещата с Мун Дже-ин бяха и председателят на Националния спортен комитет на Северна Корея Чхуе Хуи и ръководителят на агенцията по междукорейски въпроси И Сон-гуон.

22-членната севернокорейска делегация е водена от церемониалния държавен глава на Северна Корея, председателят на парламента Ким Йон-нам.

Други южнокорейски представители на срещата в Синия дом в Сеул са директорът на националната сигурност, шефът на южнокорейското разузнаване, началникът на кабинета на президента и министърът на националното обединение.

Посещението на севернокорейската делегация в южнокорейското президентство е първата от този род от август 2009 г. Ким Йо-чен е единственият член на управляващия род на Северна Корея, който посещава Южна Корея от края на Корейската война (1950-1953 г.), отбелязва ДПА.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят