Подготвя се тотално прекрояване на водния сектор

Подготвя се тотално прекрояване на водния сектор
Имам пълен картбланш от премиера за обединяване на управлението на водния сектор и в момента се разработва концепция за пълното му преструктуриране. Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на заседание на парламентарната комисия по околна среда в четвъртък. Тя дори съобщи, че земеделският министър Мирослав Найденов, регионалният Росен Плевнелиев и енергийният Трайчо Трайков са поискали “да ѝ подарят“ управлението на водните съоръжения като язовири, напоителни системи, ВИК и пречиствателни станции, които в момента са поделени между четирите ведомства.

Преди две седмици Плевнелиев съобщи, че се обмисля създаването на Агенция по водите.

“Кашата със собствеността на водните съоръжения е пълна и на първо време е договорено до края на октомври да започнат процедурите по уреждането на държавната и общинската собственост, така както предвиждат последните законови поправки“, каза Караджова.

Корекциите бяха направени през юни под натиск от Европейската комисия, която заплаши предишното правителство, че може да спре парите от оперативната програма “Околна среда“ за водни проекти.

Духът на тези корекции ще бъде запазен и в новата водна стратегия, уточни пред Mediapool зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева. По думите ѝ проектът ще бъде готов до края на годината и ще се предложи на широко обсъждане с общините, бизнеса и обществеността, преди да влезе в Министерския съвет.

Караджова припомни, че такъв документ е бил разработен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в края на мандата на кабинета “Сакскобургготски" през 2005 г., но по неясни причини не е бил придвижен.

От думите ѝ стана ясно, че ще се регламентира и публично- частното партньорство за изграждането на водната инфраструктура, тъй като предвидените от европейските фондове 1.3 млрд. евро са крайно недостатъчни за ВиК-сектора ни, който по оценки на Световната банка се нуждае от над 6 млрд. евро инвестиции.

Ревизия на цени по одобрени общински проекти

Та посочи още, че ще се търси сериозно намаляване на цените на одобрените от бившото ръководство на МОСВ за еврофинансиране общински водни проекти, които бяха определени като високо рискови от Европейската комисия, заради сериозно завишени стойности.

Става въпрос за 18 проекта от 29 одобрени, които в момента се преразглеждат за поевтиняването им.

Представете си, ако одобрим още няколко проекта за воден цикъл като тези на общините Враца и Габрово, които надхвърлят 100 млн. евро, ще се изчерпат всички пари за пречиствателни станции, а само до края на 2010 г. трябва да бъдат изградени 70 такива съоръжения в градовете с над 10 хил. жители, посочи Караджова.

Вместо да финансира приоритетно такива проекти, предишната управа на екоминистерството стартира оперативната програма с проекти за пречиствателни станции за населени места от 2 хил. до 10 хил жители, които трябва да имат такива съоръжения след 2014 г. С тях няма да се занимаваме, защото иначе какво ще правим, когато в края на февруари 2011 г. ЕК ни попита къде са ви пречиствателните станции за селища над 10 хил. жители и започнат да текат санкции, заяви пред депутатите Нона Караджова.

Тя също така каза, че от кандидатстващите водни проекти ще бъде орязано финансирането за водоснабдяване, а ще се дават пари само за пречиствателни станции за отпадни води и за канализация. Това ще освободи финансов ресурс, но не е ясно какъв ще е той, тъй като освен спирането на парите за водоснабдяване, ще се свалят цените на въпросните 18 проекта.

До средата на ноември ще се разработят нови критерии за финансиране на водните проекти, като част от тях ще е изискването да влизат в средно допустими цени за такъв вид съоръжения, обясни заместничката ѝ Ивелина Василева. Тя допълни още, че част от общините с оскъпените водни европроекти вече са дали сигнали, че ще си оттеглят документите.

След като стане ясно кои проекти по “Околна среда“ ще продължат и с какво финансиране, ще се изготви план за действие на всеки от тях.

Караджова каза още, че изграждането и довършването на пречиствателни станции ще е приоритетно и за бюджетното финансиране през Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), за което стана ясно, че е сключило договори за незначителни проекти в размер на 180 млн. лв. при положение, че няма пари, с които да се плащат. Предприятието има да дава 54 млн. лв. за извършени работи по съответните проекти, а в хазната му има едва 100 хил. лв., посочи екоминистърът.

Всички неприоритетни проекти по ПУДООС са спрени, припомни Караджова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес