Подготвя се забрана на цигарите по витрините на магазините

Магазините, в които се продават цигари, няма да могат да ги поставят на външните си витрини. Това предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от председателя на здравната комисия в парламента Лъчезар Иванов (ГЕРБ).

С поправките се въвеждат нови ограничения за рекламиране на тютюневи изделия. Реклама ще може да се извършва само на територията на предприятия, където се обработват и произвеждат цигарените изделия, и във вътрешността на търговските обекти, без да е видима отвън, каза Иванов за Дарик радио.

Отменя се и възможността за реклама чрез използване на търговската марка. Ще трябва да се поставят и здравни предупредителни надписи и върху рекламата по подобие на тези върху опаковките на цигарите.

“Не е работа на законодателството да решава къде да бъдат поставени цигарите. „Могат да бъдат поставени високо или по-ниско, това вече е индивидуално. Законодателят не е указал как и къде да бъдат поставени, въпросът е да не се рекламират", коментира предложенията вносителят им Лъчезар Иванов.

Глоба от 3000 до 20 000 лева заплашва собствениците на магазини, които нарушат забраната за реклама на тютюневи изделия по външните си витрини или остъклени фасади на обектите.

До 100 000 лева пък се предвижда да е глобата за този, който пристъпи забраната лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн и тютюневи изделия, да спонсорират радио и телевизионни предавания.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?