Подготвят се още арести около аферата в “Топлофикация - София”

Подготвят се още арести около аферата в “Топлофикация - София”

Ще има още арести около аферите в столичната “Топлофикация - София”, съобщи в понеделник за Mediapool шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. По думите му след анализа на събраните до този момент документи около източването на дружеството, се е разкрила “нова сюжетна линия”, която трябва да отведе обвинението до още фирми, замесени в злоупотребите.

Той обаче не пожела да уточни от кои нива в управлението на “Топлофикация”  ще бъдат арестите, позовавайки се на следствената тайна.

“Изследването на документите отведе следователите до по-особен почерк в престъплението. Бяха открити редица фирми, свързани с “Топлофикация - София”, които развиват фиктивна дейност в България. Схемите на тяхната работа до голяма степен наподобяват фирмите за източване на ДДС”, уточни Александров.

По думите му новооткритите фирми от обръча около столичното парно са източвали “директно” средства от него, а като “бонус” са прибирали и ДДС-то около осъществените престъпни сделки. Схемите се отнасят до капиталното строителство в “Топлофикация - София”, т.е до парите, които отиват за ремонти на инсталациите.

Александров добави, че от “тази нова сюжетна линия” дружеството е ощетено с още 15 милиона лева, като общата сума на злоупотребите достига до близо 30 млн. лв.

До момента заради далаверите в софийското парно в ареста са двамата бивши изпълнителни директори Валентин Димитров и Георги Рогачев, както и зам.-директорът на дружеството Емил Антонов. Под домашен арест са сочената за дясна ръка на Димитров служителка на “Топлофикация” Лина Абланска и собственичката на фирма “Шибър” Мая Стоилова.

Според прокуратурата през тази фирма от държавно-общинското дружество са източени около 1 милион лева.

В момента Валентин Димитров е обвинен за пране на пари и укриване на данъци. Другите четирима ще отговарят за присвояване и изпиране на близо 1 млн. лв., собственост на дружеството. По това дело Димитров е с обвинения за подбудителство.

Прокуратурата не е забравила за писмото с “Р. Овч.”

“Случайно попадналото в МВР” писмо с инициалите “Р. Овч.”, в което бившият шеф на софийското парно Валентин Димитров моли министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за помощ, е в материалите за разследването срещу него и няма как да излезе оттам, съобщи в понеделник пред Mediapool наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов. Ден по-рано от ДСБ - София обявиха, че писмото не се намира в материалите с разследването и че така се опъва политически чадър над Румен Овчаров, зад който стои Румен Петков, “тъй като дознателите са подчинени на вътрешния министър”.

В понеделник ДСБ организира протест пред министерството на Овчаров, на който ще бъде поискана оставката му.

Срещу Валентин Димитров се води следствие, не дознание, а писмото в момента е обект на проверка, обясни прокурорът. След като кореспонденцията на Димитров попадна в разследващите и се появи неин медиен вариант, от държавното обвинение обявиха, че ще проверяват и версията Валентин Димитров нарочно да е посочил конкретни имена с ясното съзнание, че те ще излязат в публичното пространство. “Това е една от причините да подхождаме много внимателно към това писмо. Причините за неговото появяване може да са много – възможно е да е случайно, възможно е и да е нарочно”, обясни тогава Джамбазов.

“Не може от писмото на Валентин Димитров да се направи извод, че той е крал пари и понеже са били за Румен Овчаров, той то моли за  помощ”, заяви пред бТВ в понеделник адвокат Марин Марковски, който е сред защитниците на Димитров. Марковски каза още, че Димитров предал писмото на един от адвокатите си, но след като то станало публично достояние, този адвокат бил отстранен от екипа защитници.

Марковски обяви, че клиентът му няма да сключва споразумение с прокуратурата, защото смята, че е невинен. Божидар Джамбазов не е предлагал сделка на Димитров и няма намерение да го прави, за споразумение говорят само адвокатите му”, допълни той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?