Подготвят се по-тежки санкции за некоректните съдебни изпълнители

Отнемане до живот на права за упражняване на професията съдебен изпълнител и много по-тежки глоби. За това настоява Министерството на правосъдието заради сигналите срещу некоректни частни съдебни изпълнители.

Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева уточни, че сигналите са главно срещу 10 съдебни изпълнители от общо 163-ма юристи в бранша. “Във всяко стадо има и черни овце”, коментира тя.

Една от основните схеми на некоректните съдебни изпълнители е изкуственото разделяне на дълговете на длъжниците на много малки части. Изгодата за тях е следната: ако има само един дълг се дължи само една такса на съдебния изпълнител и един адвокатски хонорар. Ако обаче един дълг от примерно 100 лева се раздели на 20 части от по пет лева, частният съдебен изпълнител ще иска такса за всеки един от тях. Така длъжникът може да бъде принуден да плати 20 пъти за едно и също нещо, а таксата му към съдебният изпълнител да надвиши многократно самия му дълг.

"Реформата в частното съдебно изпълнение не е довършена. В частта за дисциплинарно производство законът куца", коментира  Сапунджиева. Има общо 400 подобни случая на "раздробени" дългове.

Според нея санкциите за подобни хора трябва да станат много по-тежки. Тя се обяви за създаване на възможност за отнеме правото за упражняване на професията завинаги, а не само за пет години, както е в момента.

Други жалби се съдебните изпълнители са, че не придвижват към съда жалби на кредитори и длъжници, някои от тях извършват действия без изрично упълномощаване.

Друга искана промяна е за увеличаване на сумата по задължителната застраховка, която частните съдебни изпълнители са длъжни да си правят. В момента всеки един от тях се застрахова за по 1 милион лева срещу непозволено увреждане. С тези пари се плаша на ощетените от неправомерни действия на съдебните изпълнители кредитори или длъжници. Министерството настоява сумата по застраховката да се увеличи 10 пъти.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?