Подиграваме се на полицаите, а когато сме в беда, единствено "ушев" може да помогне

Снимка: БГНЕС

По време на националния протест на служителите на МВР в сряда от трибуната пред парламента бе прочетено личното мнение на неназован полицай, защото "думите на хората, работещи в системата, казват винаги повече и го изкрещяват по-силно".

Mediapool го публикува без редакторска намеса:

"Знаеш ли, ние българите сме един тъжен народ. Подиграваме се на полицаите, пеем песни за "ушев", плюем го и осмиваме системата, а когато сме в беда, именно "ушев" е единственият, който може да помогне и от "разпни го" започват да скандират отново "осана". А той, оплютият, само иска да е полезен на хората и да им помага. Най-тъжното е, че се чувствам горд с професията си единствено и само, когато има страдание. Гордост и страдание в нашия случай са синоними. Хората се сещат, че си професионалист, че си призван да служиш, че си от добрите и, че помагаш, само когато има жертви и, когато ги е страх.

Много ми се иска хората да ми дават поводи за гордост и в дните, в които са добре и се чувстват спокойни, защото това са дните, за които аз работя. Искам да се гордея с професията си в тези дни, а случаите, в които има страдание и болка, да са по-скоро изключение, отколкото правило. Знаеш ли, преди време беше цинично, но сега е тъжно и безнадеждно. Тъжно е, че хората разпознават в мен полицая в истинския смисъл на думата само, когато страдат. И е тъжно, и е самотно..."

Споделяне

Още от България