Подкомисията по СРС “кани” Владимира Янева да обясни как смалява броя на бръмбарите

Депутатите ще нищят писмото на съдийката до нейния семеен приятел Цветанов

Подкомисията по СРС “кани” Владимира Янева да обясни как смалява броя на бръмбарите

Идната седмица подкомисията по СРС ще покани председателя на Софийския градски съд Владимира Янева да обясни иновативното си хрумване за по-дълго подслушване при по-малко отчетени специални разузнавателни средства. Това стана ясно от думите на ротационния председател на парламентарния орган Михаил Миков (Коалиция за България) в петък.

“Следващата седмица ще поканим на среща в комисията госпожа Владимира Янева, за да обясни някои проблеми около Специалните разузнавателни средства”, заяви пред Mediapool депутатът от БСП Михаил Миков, който е сезирал комисията за неуредиците, след публикация на изданието.

Преди ден стана ясно,че шефката на Софийския градски съд съветва вътрешния министър Цветан Цветанов и шефа на ДАНС Константин Казаков да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС-та с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

Писмото, което е изпратено преди две седмици, и вече е пуснато като “окръжно” от вътрешния министър до шефовете на най-важните служби в системата, препоръчва “при възможност да се използват максималните срокове” за подслушване.

В писмото се препоръчва при използване на различни оперативни способи по отношение на едно лице (наблюдение, проследяване, подслушване, фотографиране и други) те “в случай на възможност да се обединяват в единно искане, като по този начин ще се намали броят на издаваните разрешения”.

Мотивирайки се, Янева отбелязва, че и без това към бройката на СРС-та “обществото има особена чувствителност”.

С този ход на практика броят на разписаните специални разузнавателни средства ще бъде намален чисто документално, тъй като понякога по отношение на едно лице се изискват проследяване, подслушване, фотографиране и други.

Ако разрешенията бъдат подписвани “на лице”, а не на способ, разликата в броя на СРС-та ще бъде формална.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?