“Подкрепа“ иска ВАС да отмени данъка върху лихвите

От КТ "Подкрепа" обявиха в понеделник, че са готови да сезират Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет, с които бе приет данъкът върху лихвите по депозитите и бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина.

Реакцията на синдиката е заради прескачането на социалните партньори, с които по закон правителството е длъжно да обсъжда и съгласува важни въпроси, свързани със здравното осигуряване, жизненото равнище на гражданите и с бюджетната политика.

От синдиката изразиха възмущението си от действията на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който според “Подкрепа“ отново е взривил социалния диалог, грубо нарушавайки Кодекса на труда и правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Съгласно чл. 2 от Кодекса на труда държавата трябва да регулира трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище след консултации и диалог с работниците, служителите, работодателите и техните организации в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите на всяка от страните.

“Грубо погазвайки този дух на сътрудничество и колегиалност, в дневния ред за заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 9 октомври т.г. не бяха включени и не се обсъждаха въпросите за въвеждането на 10 процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките и проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., които буквално на следващия ден бяха внесени от господин Дянков и приети от правителството“, коментираха от “Подкрепа“.

“По този начин важни въпроси, свързани със здравното осигуряване, жизненото равнище на гражданите и с бюджетната политика на правителството, умишлено не бяха подложени на обсъждане в НСТС, което според нас е грубо нарушение на чл. 3 ал. 2 от Кодекса на труда, който изисква тези въпроси да се обсъждат задължително при приемането на съответните нормативни актове. Като доказателство за липсата на такъв диалог, ние искаме незабавно да бъде публикувана стенограмата от заседанието на НСТС от 9 октомври 2012 година“, посочват още от синдиката.

От "Подкрепа" за пореден път настояха за оставката на Дянков и обявиха, че след консултации с останалите социални партньори ще сезират Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет от 10 октомври.

Споделяне

Още от Бизнес