Подкрепа за "Набуко" срещу преговори за членство

Подкрепа за "Набуко" срещу преговори за членство

Турският министър-председател Реджеп Таип Ердоган заплаши, че страната му може да преразгледа подкрепата си за газопровода "Набуко", ако Европейският съюз продължава да блокира глава "Енергетика" в преговорите за членството на Турция в съюза, съобщи ББС в понеделник.

Промяната в турската позиция може да нанесе сериозен удар върху проекта за газопровода, на който ЕС разчита в усилията си да намали засимиостта си от руския природен газ. Изграждането на "Набуко" придоби особена актуалност в газовата криза, сполетяла Европа заради конфликта между Русия и Украйна. Газопроводът, чиято стойност се изчислява на около 9 милиарда евро, трябва доставя за Европа газ от района на Каспийско море, Централна Азия или Близкия изток, преминавайки през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия.

"Ако сме изправени пред ситуация, в която глава "Енергетика" е блокирана, тогава ще трябва да преразгледаме позицията си по "Набуко", заяви Ердоган в Брюксел, където е на тридневно посещение в опит да съживи преговорите за членството на Турция. Това е първото му посещение в белгийската столица от 2204-та година, когато ЕС се съгласи формално за започне с Турция преговори за членство.

В понеделник Ердоган подчерта, че членството в ЕС остава топ приоритет за неговата страна и че тя работи по много от изискваните от съюза реформи.

"Ние не искаме привилегии, а равностойно и честно отношение", каза турският премиер.

Досега в преговорите на ЕС с Турция са отворени едва 10 от всичките 35 преговорни глави, от които временно е затворена само една. Преговорите по осем глави са замразени по настояване на Кипър заради отказа на Анкара да отвори своите пристанища и летища за за кипърски гръцки самолети и кораби. Сред замразените е и глава „Енергетика".

"Другата страна трябва да е справедлива в отношението си. Не бива да предпочитат Кипър, който е отдалечен от Европа и има само няколко стотин хиляди жители, в сравнение с Турция, която има 70 милиона население", каза Ердоган в Брюксел.

Същевременно той подложи на съмнение възможността за осъществяване на проекта "Набуко", заради липсата на договорени газови доставки. Планираният капацитет на 3300-километровия газопровод е 31 милиарда кубически метра газ годишно, като минималното количество газ, необходим за неговото функциониране, е 15 милиарда кубически метра.

Строежът на "Набуко" може да започне още догодина

Според мнозина обаче, спорът между Украйна и Русия, който замрази доставките на газ за Европа, може да даде така необходимия тласък за строежа на алтернативен газопровод от Каспийско море.

Пред Дойче веле изпълнителният директор на "Набуко газпайплайн интернешънъл" Райнхард Мичек заяви, че строежът на газопровода може да започне още догодина.

"Смятаме, че в края на настоящата година ще вземем окончателно решение за инвестицията в проекта. Това означава, че през 2010 г. ще започнем строителството, както бе предвидено. А през 2013 г. ще можем да стартираме преноса на газ", каза Мичек.

Първоначално стойността на "Набуко" бе изчислена на 4.5 милиарда евро. Прогнозната му цена обаче вече е почти двойно по-висока и сега възлиза на 7.9 милиарда евро.

Райнхард Мичек каза, че ревизията на бюджета е направена в момент, когато цената на стоманата беше на най-високото си ниво.

"След кризата, която настъпи на световния пазар, цената на стоманата падна с около 45 процента, но ние засега оставаме с разчета за 7.9 милиарда евро, в което сме на сигурна страна. Трийсет процента от бюджета на проекта трябва да дойдат от шестте акционери на "Набуко". Това са петте национални енергийни компании на страните, през които ще минава бъдещият газопровод, и германската енергийна компания RWE. Други 70 процента ще трябва да бъдат набавени под формата на кредити. Въпреки глобалната финансова и икономическа криза това няма да е проблем, защото банките в момента ценят подобни инфраструктурни проекти като инвестиции с по-малък риск", каза изпълнителният директор на "Набуко".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят