Подкрепа за Пирин от Леонардо ди Каприо и Джаред Лето

Подкрепа за Пирин от Леонардо ди Каприо и Джаред Лето

Холивудските звезди и носители на Оскар Леонардо ди Каприо и Джаред Лето се включиха в кампанията за защита на Пирин, организирана от Глобалния фонд за дивата природа WWF, и изпратиха писма до премиера Бойко Борисов с призив да вземе мерки за опазване на вековните гори от сеч заради бъдещите ски съоръжения в Банско.

Киноактьорът и музикант и фронтмен на групата 30 Seconds To Mars Джаред Лето генерира автоматично през специалния сайт писмото си до Борисов в понеделник и сподели линка в в своя Туитър акаунт, където има близо 5 млн. последователи.

"Присъединиете се към мен и WWF, за да спасим вековните гори на Пирин от разширяването на ски зоната. Споделете и разпространете", гласи споделеният от Лето туит.

Неговото послание е харесано от над 2.5 хил. потребители и споделено над хиляда пъти.

Във вторник в кампанията се включи и Леонардо ди Каприо чрез своята фондация, която работи за редица екологични каузи.

Организацията също сподели кампанията на WWF за Пирин, която иска да предупреди Борисов за опасностите от разширяването на ски зоната в Банско.

Досега кампанията на WWF е генерирала над 106 хиляди писма, които се пращат директно на мейла на Бойко Борисов, който явно ще има последната дума за решението на правителството за промяна на плана за управление на парка "Пирин", за да се допусне строежът на втори кабинков лифт и нови ски съоръжения в Банско, както и за промяната на договора за концесията за ползване на част от парка "Пирин" за нуждите на ски зоната.

Одобряването на анексите към ски концесията беше отложено преди две седмици, за да се проведе поредната дискусия с екозащитници, които са против разширяването на ски зоната. Според тях действията на правителството ще узаконят извършвани от концесионера "Юлен" нарушения и ще увредят сериозно природата. От Министерството на околната среда опонират, че докато няма конкретен инвестиционен проект не може да се каже колко дървета ще се изсекат, а и според ведомството могат да се направят компенсационни залесявания.

В крайна сметка гласуването в Министерския съвет на промяната на концесионния договор бе отложено, докато приключи общественото обсъждане на актуализацията на плана за управление на парка. Мотивът бе: "Да вървят двата документа заедно, за да не се изпусне нещо". Обсъждането приключва на 22 декември, като екоминистърът Нено Димов каза, че ако има много забележки към промените в плана, те ще бъдат разгледани.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който е съпредседател на коалиционния на ГЕРБ партньор "Обединените патриоти", се разгневи силно на Борисов и каза, че премиерът го е "изработил" за Банско и че "не искам да го виждам". Симеонов в същото време заяви, че очаква въпросът да бъде приключен на 28 декември, когато ще е последното за годината заседания на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България