"Подкрепа" оспори намалението на безработицата

Синдикатът "Подкрепа" оспори информациите на социалното министерство, че безработицата е намаляла с 3% за една година. От профсъюзът на Константин Тренчев определиха данните като мит.

Три основни причини посочиха за твърдението си от "Подкрепа". Първото е, че не е намалял броят на безработните, а се е увеличил броя на обезкуражените хора без работа, които изобщо не се регистрират в бюрата по труда и са извън официалната статистика. Според синдиката, над 150 000 души са в тази категория Второто е, че заради липсата на 9 месеца непрекъснат стаж, сезонните работници губят право да се регистрират в бюрата по труда и също изпадат от статистиката. Като трети аргумент от синдиката посочиха свиването на икономически активното население в България - според данните на синдиката през 2001 г. то е било 50% от българите, година по-късно - през 2002-ра, е спаднало до 41 на сто, съобщи БНР.

В синдикален анализ за 2-годишното управление на НДСВ и ДПС е посочено, че 65% от българите вече са в групата на бедните. За двете години се регистрира стагнация на доходите и в същото време увеличение в цените на стоките и услугите от първа необходимост. Потреблението е спаднало с 40%, твърдят още от "Подкрепа".

В оценката на синдиката се посочва, че 20 % от хората гладуват, 40 % осигурява храненето си чрез собствено производство, а 60 на сто не могат да си купят лекарства. 86% от децата до 16 години не били ходили на почивка.

В оценката за водената данъчна и фискална политика, профсъюзните експерти посочват, че все още няма добър инвестиционен климат, за което причина била непрозрачната и провалена приватизация и корупцията в предния ешелон на властта.

Като единствени успехи на управляващите от "Подкрепа" посочват регистрацията на трудовите договори, което било идея на самия синдикат, и въвеждането от социалното министерство на минималните осигурителни прагове. Синдикатът настоява за либерализация цената на труда, реална политика на доходите, както и да се определя покупателната възможност на минималната и средната работна заплата.

Анализът е изпратен до ръководствата на всички парламентарни групи, уточни вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?