Подкрепата на британците за членството в ЕС нарасна до 55 на сто

Британският премиер Дейвид Камерън

Подкрепата на британците за оставане в Европейския съюз се увеличи до 55 на сто и с 9 процента по-висока в сравнение с преди две години, предаде Ройтерс, като се позова на анкета на изследователския център Пю.

Премиерът Дейвид Камерън, който бе преизбран на 7 май, обеща да реформира отношенията на Великобритания с Европейския съюз, преди да свика референдум за членството до края на 2017 г. Той обаче може да свика референдума по-рано.

Според анкетата подкрепата за членството на Великобритания в ЕС е нараснала до 55 на сто. През 2014 г. е била 50 на сто, а през 2013 - 46 на сто.

36 на сто от анкетираните са заявили, че искат Великобритания да излезе от ЕС. В анкетата от 2013 г. обществото бе разделено на две - 46 процента искаха оставане и 46 процента излизане от ЕС.

Подкрепата за ЕС е най-силна сред хората на възраст между 18 и 29 години - 69 процента от тях искат страната им да остане в ЕС, а 25 на сто - да излезе от съюза. Британците над 50 години са най-скептични към членството.

Въпреки нарастването на подкрепата за ЕС британците са по-скептични към блока в сравнение с гражданите на пет други големи европейски страни, където е направено същото проучване - Полша, Италия, Испания, Германия и Франция.

Във Великобритания 51 на сто от хората гледат благосклонно на ЕС, във Франция те са 55 на сто, в Германия - 58 процента. Най-привързани към ЕС са поляците - 72 на сто.

Анкетата на Пю извършена сред 6028 души в шестте държави от 7 април до 13 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа