Подкрепата на съдии за Лозан Панов расте лавинообразно

Етичната комисия на ВСС реши да не образува дисциплинарка заради речта му

Подкрепата на съдии за Лозан Панов расте лавинообразно

Расте лавинообразно подкрепата за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и неговата реч, с която той призова съдиите да кажат: "Не на страха!". В понеделник Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да не образува дисциплинарно производство срещу Панов за словото му, а от думите на председателя на комисията Ясен Тодоров се разбра, че кадровиците на Темида се опитват възможно най-бързо да затворят въпроса.

Това обаче надали ще се случи толкова бързо. В петък общо 145-има съдии се бяха подписали под текста на известната му реч, а през уикенда към тях се присъединиха още близо 100 души. Те се солидаризираха с призива на Панов за независимост на съда и борба с олигархията в България.

Поводът за безпрецедентната проява на солидарност сред съдиите стана сигнал до ВСС на неизвестна досега неправителствена организация срещу речта на Панов, по който Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава в понеделник. Панов бе обвинен, че произнесъл недопустимо политизирана реч.

В акцията до обяд в понеделник се включиха негови колеги от ВКС, Върховния административен съд, апелативните съдилища в София и Пловдив, Специализирания апелативен съд, Софийския градски съд, окръжните съдилища в Русе, Пазарджик, Габрово, Стара Загора и Враца, районните съдилища в София, Враца, Пазарджик, Пещера, Разлог, Луковит, Севлиево, Габрово, Стара Загора, Разград, Дряново, както и от Административния съд – София град и Варненския административен съд.

На този фон Етичната комисия на ВСС реши бързо да прекрати проверката на случая и да не образува дисциплинарно производство срещу Панов. Пред медиите председателят ѝ Ясен Тодоров обясни, че Етичната комисия взела това решение, въпреки че голяма част от членовете ѝ не са били съгласни с някои от тезите на председателя на ВКС.

"Включително и аз не съм съгласен с някои от тезите на г-н Панов. Ние обаче приехме, че речта му е израз на неговото вътрешно убеждение и всеки има право на свобода на словото", каза Тодоров. Той допълни, че не е било прието предложението на Галина Карагозьова ВСС да приеме, че преписката срещу Лозан Панов се прекратява, защото "няма нарушение на етичните правила". Надделяло е мнението, че преписката се прекратява, защото Панов има право на гражданска позиция. Причината за така формулираното решение е именно фактът, че членове на ВСС не били съгласни с някои от неговите тези.

Ясен Тодоров обясни, че членовете на Етичната комисия са били наясно с внушителната съдийска подкрепа зад председателя на Върховния касационен съд, докато са вземали своето решение. Това също е било взето предвид, тъй като, по думите на Тодоров, ВСС не е искал да задълбочава разделението в съдийската гилдия.

"Нека през тази година да се съсредоточим върху ежедневната си работа. Не искаме да влизаме в този разговор. Не искаме да има разделение между добрите и прогресивните съдии и съдиите на статуквото, условно казано. Ако успеем да тушираме това през тази година, ще е добре", обясни Тодоров.

За прекратяване на преписката срещу Лозан Панов призова няколко часа по-рано и новият правосъден министър Екатерина Захариева. Тя обясни, че Етичната комисия може и да види някакъв повод за образуване на дисциплинарно производство, но съдебният съвет трябва да вземе решение да не го образува, за да покаже на магистратите, че те имат право на своя гражданска позиция. Според Захариева речта на Панов е именно израз на неговата гражданска позиция.

Според авторите на сигнала, подаден до ВСС, председателят на ВКС е нарушил Етичния кодекс на магистратите със следния пасаж от речта си:

"Но както казва Рузвелт: "В политиката нищо не става случайно и, ако нещо се е случило, значи така е било замислено". Затова ако за четвърт век демократично съществуване, държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време 2 млн. българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партии ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено."

Лозан Панов изнесе въпросната реч ден, след като мнозинството в Народното събрание (в това число и ГЕРБ) остави пълният кадрови контрол върху прокуратурата в ръцете на главния прокурор за сметка на независимостта на съда във Висшия съдебен съвет. Това доведе и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Решението на парламента доведе и до няколко съдийски демонстрации пред Съдебната палата, в които участваха над 100 съдии от София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?