Подкрепата за антиимигрантската партия във Финландия е намаляла рязко

Подкрепата за антиимигрантската партия във Финландия е намаляла рязко

Подкрепата във Финландия за антиимигрантската, евроскептична партия "Финландците" е намаляла рязко през последния месец на фона на бежанската криза, предаде Ройтерс, като се позова на проучване на общественото мнение, резултатите от което бяха представени в четвъртък.

10,7 процента от участниците в сондажа за държавната телевизия поддържат формацията на министъра на външните работи Тимо Сойни, която е част от десноцентристката коалиция, дошла на власт в страната след парламентарните избори през април. Миналия месец партия "Финландците", която е втора сила в парламента, имаше подкрепа от 15 процента. При това поддръжката за формацията на Сойни е спаднала до най-ниската си точка в анкетите за държавната телевизия от август 2010 г.

Проучването отчита спад в подкрепата и за останалите две партии от управляващата коалиция - "Финландски център" и "Национална коалиционна партия". За сметка на това се е увеличила поддръжката за социалдемократите, които бяха на власт до април. Те са четвърта сила в парламента, но вече са на второ място по подкрепа след "Финландски център".

"Привържениците (на "Финландците") изглежда смятат, че (партията) е отговорна, че не е спряла бежанския наплив", коментира Ерка Райло, политолог от Университета в Турку. Той подчерта, че "това е сериозно предупреждение за партийното ръководство, че те трябва да втвърдят линията си в коалиционното правителство и да покажат това". "Това е равнозначно на затруднения за правителството", прогнозира Райло.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?