Подкрепата за Ердоган и партията му намалява

Подкрепата за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е намаляла до 36,4 процента, сочат данни на проучване, цитирани от турското англоезично издание "Тудейс заман" и от БТА.

Според резултатите от анкетата на социологическата агенция Веритас, извършена сред 3038 души в 42 турски окръга, одобрението за управляващата партия е намаляло с близо 14 процентни пункта в сравнение с подкрепата, която ПСР получи на парламентарните избори през 2011 г. (около 50 процента).

Данните от проучването показват, че 28,8 на сто от турците биха гласували за основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) на предстоящите през март местни избори в Турция. За Партията на националистическото действие (ПНД) биха гласували 20,5 на сто, а за основната прокюрдска Партия за мир и демокрация (ПМД) - 7,4 на сто.

Според проучването почти 60 на сто от анкетираните одобряват предприетото през декември разследване за корупция, засегнало лица близки до властта. Само 28,6 на сто смятат, че разследването представлява "международна конспирация" срещу правителството.

Близо половината от анкетираните са посочили, че биха гласували за сегашния президент Абдуллах Гюл, ако той реши да се кандидатира отново за държавен глава. 47 на сто от турците биха дали гласа си за Гюл, докато едва 17,5 на сто биха гласували за премиера Реджеп Тайип Ердоган, в случай че се кандидатира за президент.

Съществено е намаляла и подкрепата на турските граждани за Ердоган - от 60,5 на сто през февруари 2012 г. до 27 на сто в момента, информира "Тудейс заман".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани