Подкрепата за кандидата на ГЕРБ в София вся смут в ДСБ

Подкрепата за кандидата на ГЕРБ в София вся смут в ДСБ

Лидерът на ДСБ Иван Костов се дистанцира от подкрепата на кандидата на ГЕРБ за кмет на София на частичните местни избори, като заяви, че решението за нея е изцяло на столичната организация на партията.

Темата за поведението на ДСБ на местните избори през есента бе част от доклада на Костов, изнесен на Шестата партийна конференция, провела се в събота в София.

"Каквито и да са техните решения, вън от всякакво съмнение е, че ние ще ги подкрепим", каза лидерът на партията по повод на позицията на най-голямата организация - софийската.

Стана ясно обаче, че девет районни организации категорично отказват да работят за кандидатурата на Йорданка Фандъкова, сред които структурите в Триадица, Овча купел и Панчарево.

В опит да успокои духовете, Костов обеща на следващите редовни местни избори и на президентските Синята коалиция да има свой автентичен десен кандидат. Това бе посрещнато с одобрението на присъстващите. Костов призова решението на столичната организация да не разделя партията, а да бъде прието като свидетелство за нейния демократичен характер.

Лидерът на ДСБ - София Атанас Атанасов също се опита да успокои атмосферата в залата, като заяви, че решението за подкрепа на кандидата на ГЕРБ за кмет е било взето след дебати на столичните партийни членове и не подлежи на ревизия. Позицията на Стефан Тафров, че познава Фандъкова и е убеден в нейните качества, не бе приета добре от присъстващите.

Недоволните се обединиха около тезата, че решението за подкрепата е удар срещу градската организация и авторитета на партията. Бе спомената възможност за издигане на алтернативни кандидатури за кмет като тази на Вили Лилков или Теодор Дечев.

Извън темата за изборите Иван Костов заяви, че коалицията със СДС за изборите за евродепутати и национален парламент е била неизбежна, защото проучванията са сочели, че поотделно СДС и ДСБ едва ли биха прескочили изборната бариера. Според Костов коалиционните цели са били постигнати. Той даде пример с някои десни партии, които не са влезли в коалицията и са останали извън парламента.

На този фон СДС и ДСБ постигнаха целта си, подчерта Костов, като припомни в каква атмосфера се е подготвяла коалицията за изборите, особено около обструкциите с регистрацията на лидера на СДС.

Той разкритикува някои местни организации, че не участват достатъчно в дебатите по общинските регионалните проблеми. Тези дефицити трябва да се преодолеят със засилване на вертикалните структури в партията, смята лидерът на ДСБ.

Костов обеща ДСБ да остане коректив на управлението на ГЕРБ и отправи критака към сегашната власт, че не разкрива цялата истина за управлението на тройната коалиция и че се плъзга по повърхността на проблемите.

Споделяне

Още от България