Подкрепата за коалицията на Меркел пада

Подкрепата за Хрияндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел е спаднала до 34%, най-ниското равнище от три месеца насам, показва ново социологическо проучване. Ако този резултат се запази, ХДС няма да може да получи мнозинство в парламента заедно с десните си коалиционни партньори, предаде Ройтерс.

Проучването на агенция Emnid, разпространено в четвъртък, е първото, което отчита и резултатите от изборите в три германски провинции миналата неделя, в две от които ХДС претърпя поражение.

Това е и първото проучване от месеци насам, от което става ясно, че консервативният блок ХДС и ХСС (Християнсоциален съюз) не са в състояние да формират правителствено мнозинство заедно с Партията на свободните демократи.

Намеренията на Меркел са бъдещо правителство на тези три партии да получи на изборите на 27 септември мандат за реформи, включващи понижение на данъците и отказ от закриване на ядрени електроцентрали.

През 2005 г. Меркел също имаше надежди да формира дясноцентристка коалиция със свободните демократи, но точно преди изборите подкрепата за нея спадна и тя бе принудена да прави "голяма коалиция" със социалдемократите, основният политически противник на ХДС.

Същото може да се случи и след предстоящите избори.

В момента партията на Меркел има 34%, с един процент по-малко от миналата седмица, според данни на същата агенция. Свободните демократи поддържат подкрепа от 14%.

Проучването показва, че подкрепата за СДП нараства с 2 пункта до 26 процента, Зелетата партия и крайнолявата Лява партия имат по 11 процента.

Споделяне

Още от Свят