Подкрепата за консерваторите е намаляла, преднината им пред лейбъристите остава

Подкрепата за консерваторите е намаляла, преднината им пред лейбъристите остава

Подкрепата за управляващите във Великобритания консерватори е намаляла с 2 процента, но те продължават да имат голяма преднина пред основната опозиционна сила, консерваторите, преди парламентарните избори в страната идния месец. Това показва ново проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

46 процента от участниците в допитването, проведено от института "ЮГов" във вторник и сряда за вестник "Таймс", ще гласуват за консерваторите, а 30 на сто - за лейбъристите, на предстоящите на 8 юни предсрочни парламентарни избори във Великобритания.

Очаква се на изборите управляващата партия да затвърди абсолютното си мнозинство в Камарата на общините и това да осигури на премиера Тереза Мей силен мандат в преговорите за излизането на страната от Европейския съюз.

Лейбъристите изостават в социологическите проучвания, вероятно защото техният лидер Джереми Корбин няма ясна позиция за Брекзита. Във вторник Корбин отказа да отговори на въпрос на Би Би Си дали кралството ще напусне ЕС, ако той стане премиер. После източник от партията му заяви за АФП, че в миналото нейният лидер неведнъж е уверявал, че ще уважи избора на британците, заявен чрез референдума от 23 юни 2016 г.

Британските лейбъристи няма да приключат с дискусиите за Брекзита без споразумение с ЕС, ако спечелят парламентарните избори идния месец. Това става ясно изтеклия в печата проект на партията за предизборна програма, предаде Франс прес.

Документът от 43 страници, подготвен за изборите на 8 юни, представя ред обмисляни съществени реформи, сред които нова национализация на железниците и вдигане на данъци.

Лейбъристите уверяват, че ще гарантират "важно гласуване" по заключителното споразумение за Брекзита и изключват варианта за напускане на ЕС без споразумение.

"Лейбъристката партия признава, че напускането на ЕС без споразумение е най-лошият възможен изход за Великобритания и би съсипало нашата икономика", се казва в документа.

Проектопрограмата дава представа и за позицията на лейбъристите по имиграцията, която бе сред ключовите фактори за гласуването на референдума. Лейбъристите заявяват, че не искат да дават "измамни обещания" за намаляване на броя на мигрантите.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?