Подкрепата за партия "Алтернатива за Германия" намалява, но тя все още мъти водата в германската политика

Подкрепата за партия "Алтернатива за Германия" намалява, но тя все още мъти водата в германската политика

Възходът на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АГ) разтърси германската политика. Преди федералните парламентарни избори през септември нейната звезда обаче залезе и някои нейни привърженици са недоволни.

"Очевидно за хората нещата все още не са толкова лоши", каза саркастично жена, поглеждайки към малката група от 30 души. "Можете да видите колко малко хора са дошли днес тук."

Тя има предвид протест пред резиденцията на канцлера Ангела Меркел, организиран от дясната популистка партия "Алтернатива за Германия".

Присъстващите, повечето от които мъже, пламенно развяват германски знамена. По едно време започват да скандират следния възглас: "Меркел трябва да си върви! Меркел трябва да си върви!"

АГ е известна с острото си противопоставяне на имиграцията, критичното си отношение към исляма и евроскептичните си позиции.

Посланието на партията намери отглас сред някои части от германското общество, в много голяма степен благодарение на миграционната криза в Европа.

През 2016 г. те се представиха впечатляващо на поредица регионални избори. Най-високият им резултат беше второ място с 24,2 процента от гласовете в провинция Саксония-Анхалт.
На национално ниво популистите изглеждат готови за пробив на федералните избори на 24 септември.

През последните шест месеца обаче подкрепата за тях в изследванията на общественото мнение е намаляла почти наполовина, от 14 процента в края на септември до едва 8 процента в началото на август, както сочи проучване на института "Форса".

Преди изборите какво мислят членовете и симпатизантите на партията за състоянието на страната си? И как виждат те шансовете за изборен успех на АГ?

За протестиращите пред сградата на канцлерството спирането на миграционните потоци към Германия си остава важен приоритет.

Михаел Майер-Венеция е управител на таксиметрова фирма и е привърженик на АГ.

Дрезденчанинът е обезпокоен, че парите, които преселниците печелят, ще напуснат Германия във вид на парични преводи към родните им страни.

Роналд Глезер, бивш журналист, а сега депутат от АГ в регионалния парламент на провинция Берлин, се съмнява, че мигрантите са в състояние да се приобщят към германския пазар на труда.

"Не всички от тях са зле образовани. Но всички проучвания показват, че те ще имат трудности да се впишат в нашия съвременен трудов пазар", каза той в интервю в кабинета си.

На митинга привържениците на АГ заклеймяват и съществуващия според тях все по-голям риск от терористични атентати в Германия на ислямисти.

Майер-Венеция отбелязва, че дъщеря му била само на 50 м, когато през декември атентатор вряза камион в берлински коледен базар, при което загинаха 12 души.

"Виждам как в метрото хората се споглеждат, когато угаснат светлините, и се оглеждат наоколо, за да видят кой е там. Преди не беше така", каза Мартин Бредов, финансов съветник и привърженик на АГ.

Мнозина разказват случаи и вицове за сексуални посегателства и изнасилвания, извършвани от мигранти. "Жените казват, че ги е страх да минават вечерно време през парка", заяви Глезер.

Симпатизантите на АГ изглежда са обединени в песимистичното си отношение към настоящето и бъдещето на Германия.

Според Глезер тя е "като Титаник точно преди айсберга". По негово мнение икономическата сила на страната кара гражданите ѝ да нехаят за нейните дългосрочни демографски проблеми.

Ако обаче положението в Германия е толкова лошо, колкото го описват, защо тогава АГ - партия, която обещава смели промени - има проблеми в това посланието ѝ да намери отглас сред обществото?

Глезер смята, че спадът в подкрепата е неминуема загуба на първоначалния импулс. Според него сега когато пикът на бежанската криза е преминал, протестният вот просто е намалял.

Депутатът в регионалния парламент на Берлин остава положително настроен за предстоящите федерални избори, но не прави смели прогнози.

"Миналата година спечелихме места в 13 регионални парламента. Определено през септември ще влезем в Бундестага." Той посочва, че предизборната кампания едва е започнала.

За разлика от анализа на Глезер Бредов отдава лошите резултати в последно време на някои от представителите на партията.

"Не съм убеден дали някои хора в самата партия, които правят провокаторски изявления, наистина следват целите на АГ", каза той.

Макар и да отказа да назове имена, най-вероятно има предвид хора като Бьорн Хьоке, виден политик от АГ, известен с реториката си от времето на нацизма и предизвикал полемика с реч, в която през януари отправи критики за изграждането на мемориала на Холокоста в Берлин.

През последните месеци партията е тормозена и от вътрешни борби. Председателят Фрауке Петри, някога водеща фигура, за която се смяташе, че вероятно ще се кандидатира за канцлер, изглежда е маргинализирана в ръководството. На партиен конгрес през април тя предложи да се проведат дебати по стратегия за по-умерен курс на АГ, както и по темата за твърденията срещу Хьоке. Предложенията ѝ бяха отхвърлени без обсъждания.

Бредов смята, че определяща за шансовете на партията ще бъде предизборната кампания. Но косвен положителен ефект биха могли да създадат и събития извън контрола на АГ.

"Да не дава Господ, разбира се, никой не иска това да става, (но ако има още терористични атаки), това определено ще помогне на АГ."

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?