Подкрепата за партията на Меркел е най-висока от 2015 г. насам

Подкрепата за партията на Меркел е най-висока от 2015 г. насам

Рейтингът на консервативната коалиция в Германия, водена от канцлерката Ангела Меркел, е достигнал най-високо равнище от септември 2015 г. Това показва публикувана в сряда анкета на социологическия център "Форза" по поръчка на сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, предаде Ройтерс.

Християндемократите увеличават все повече преднината си пред своя основен опонент на изборите за Бундестаг наесен - социалдемократите. Последните не успяха да обърнат тенденцията дори след партийния си конгрес в неделя, когато представиха своята предизборна програма.

Според социолозите, ако изборите се състоят още тази седмица, блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) ще получи около 40 на сто от гласовете - с 1 процент повече в сравнение с преди седмица. Германската социалдемократическа партия остава с подкрепа от 23 на сто, като дистанцията между конкурентите е нараснала на 17 процента.

За "Съюз 90/Зелени" и партия "Левите" смятат да гласуват по 9 на сто от запитаните, а за либералната Свободна демократическа партия, смятана за потенциален по-малък коалиционен партньор на ХДС/ХСС - 7 процента. Други 7 на сто от анкетираните възнамеряват да подкрепят евроскептичната партия "Алтернатива за Германия".

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?