Подкрепата за партията на Меркел е най-висока от 2015 г. насам

Подкрепата за партията на Меркел е най-висока от 2015 г. насам

Рейтингът на консервативната коалиция в Германия, водена от канцлерката Ангела Меркел, е достигнал най-високо равнище от септември 2015 г. Това показва публикувана в сряда анкета на социологическия център "Форза" по поръчка на сп. "Щерн" и телевизия Ер Те Ел, предаде Ройтерс.

Християндемократите увеличават все повече преднината си пред своя основен опонент на изборите за Бундестаг наесен - социалдемократите. Последните не успяха да обърнат тенденцията дори след партийния си конгрес в неделя, когато представиха своята предизборна програма.

Според социолозите, ако изборите се състоят още тази седмица, блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) ще получи около 40 на сто от гласовете - с 1 процент повече в сравнение с преди седмица. Германската социалдемократическа партия остава с подкрепа от 23 на сто, като дистанцията между конкурентите е нараснала на 17 процента.

За "Съюз 90/Зелени" и партия "Левите" смятат да гласуват по 9 на сто от запитаните, а за либералната Свободна демократическа партия, смятана за потенциален по-малък коалиционен партньор на ХДС/ХСС - 7 процента. Други 7 на сто от анкетираните възнамеряват да подкрепят евроскептичната партия "Алтернатива за Германия".

Споделяне
Още от Европа