Отзивите в чуждите медии:

Подкрепата за строежа на ядрена централа е удар за премиера Борисов

Основната последица от допитването е затягане на партийните редици преди изборите през юли

Подкрепата за строежа на ядрена централа е удар за премиера Борисов

Референдумът в България намери отражение в основните европейски и руски медии и общата оценка на наблюдателите е, че резултатът от него е поражение на премиера Бойко Борисов и усложнява позициите на управляващата партия ГЕРБ няколко месеца преди парламентарните избори.

Подкрепата на българите за строежа на ядрена централа на референдума в неделя е удар за премиера Бойко Борисов, който се отказа от проекта за милиарди долари. Но участието в допитването не беше достатъчно, за да промени решението на правителството, коментира агенция "Ройтерс" в кореспонденция от София.

Около 60% от избирателите гласуваха за строежа на 2000-мегаватовата централа Белене на брега на Дунав, а 40% се противопоставиха. Избирателната активност беше около 20%, припомня агенцията. Първият референдум в страната след падането на комунизма показа, че политиката на Борисов е отчуждила много избиратели в най-бедната държава членка на ЕС и това усложнява предизборната му кампания за парламентарните избори през юли, пише агенцията, като се позовава на български анализатори.

Резултатът от допитването поставя правителството под напрежение

"Резултатът ясно поставя правителството под напрежение. Ниската активност обаче показва, че няма ясни победители и ще бъдем изправени пред сериозна безизходица след изборите през юли", казва политологът Кирил Аврамов от НБУ, цитиран от "Ройтерс". Агенцията припомня отказа на премиера Борисов от строежа на АЕЦ "Белене" с мотива, че държавата няма откъде да намери пари.

Макар икономиката да излезе от дълбоката рецесия, тя нараства много бавно и мнозина избиратели са притеснени, че България продължава да крета след другите бивши комунистически страни в ЕС с доходи на глава от населението по-малко от половината от средното за съюза. Според анализаторите подкрепата за "Белене" на референдума е удар за Борисов, който не постигна голям напредък в обещанията си да изкорени корупцията, откакто дойде на власт през 2009 г.

Непопулярните мерки за строги ограничения, наложени от управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ, вече намалиха преднината ѝ пред опозиционната БСП, която инициира референдума, преди парламентарните избори през юли.

Асошиейтед прес също коментира резултатите от допитването, отбелязвайки, че изборът се възприема като барометър за отношенията на страната с Русия. Агенцията добавя, че първият референдум след падането на комунизма през 1989 г. е белязан от поляризираните мнения по партийни линии и че той е тест преди парламентарните избори през юли.

Българите гласуваха вчера в полза на строежа на нова ядрена централа на първия им референдум в посткомунистическата ера, съобщава европейският портал "Еурактив".

Сайтът напомня, че решението на социалистите да инициират референдум беше отговор на замразяването на строежа на ядрената централа "Белене" през март миналата година. Премиерът Бойко Борисов казва, че "Белене" ще струва над 10 милиарда евро, което е прекалено висока сума за бедната страна. Някои интерпретират изказването на Борисов като усилие да се намали зависимостта на страната от Русия в енергийната област, допълва "Еурактив".

Тест за обществената подкрепа на политиката на Борисов

Управляващата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов не успя да спре провеждането на референдума, но се погрижи той да се състои през януари, най-студения месец в България, и махна името "Белене" от въпроса, който гласеше: "Трябва ли да се развива ядрена енергия в България чрез строежа на нова централа?". При тези условия референдумът се възприемаше от мнозина като тест за обществената подкрепа на политиката на Борисов преди парламентарните избори през юли, пише сайтът.

Според обществени допитвания БСП и ГЕРБ са с много близки резултати преди изборите през юли с подкрепа по около 20%. Подкрепата на БСП изглежда нараства, докато тази за ГЕРБ намалява заради провала според мнозина на правителството да се справи с проблемите с корупцията и да подобри жизнения стандарт на населението.

Пред избирателните урни застанаха над 20% от населението при изискваните от закона 60%, колкото бяха гласувалите на последните парламентарни избори през 2009 г. Една от причините за сравнително ниската избирателна активност трябва да се търси в студеното време - сняг и ниски температури сковаха страната, отбелязват ДПА и "Дойче Веле".

Руските медии - постигнат бе успех, защото въпросът за АЕЦ влиза в парламента

Руските медии отделят подобаващо внимание на проведеното в България допитване, но сдържано посочват, че успехът му е скромен.

Мнозинството българи, които участваха на референдума за бъдещето на ядрената енергетика, гласуваха в нейна подкрепа, пише "Комсомолская правда".

Макар резултатите от всенародния плебисцит да не влязат в сила, той постигна успех, защото въпросът за строителството на нова атомна станция ще бъде внесен в парламента, отбелязва руското радио "Маяк".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия - БСП - Сергей Станишев определи резултатите от референдума като "най-силното лично поражение" на министър-председателя Бойко Борисов, тъй като мнозинството е гласувало за възобновяването на строителството на АЕЦ, пише вестник "Газета".

Българският премиер се оказа безпомощен пред машината от активисти на БСП

Българите одобриха в неделя строежа на нова ядрена централа. Допитването до народа несъмнено беше следено внимателно от руската страна, защото Москва все още мечтае да увеличи енергийната зависимост на София от Русия, коментира френският в. "Експрес".

Изданието припомня, че привържениците на ядрената енергия са събрали 60% от гласовете спрямо 40% за противниците ѝ. Но радостта им бързо беше полята със студен душ заради слабото участие, едва 20%, което според българското законодателство прави референдума невалиден.

Допитването до народа, първото в историята на посткомунистическа България, беше организирано противно на волята на консервативното правителство на Бойко Борисов. Още през март 2012 г. той заяви отказа си да продължи строителството на ядрена централа в Белене, на брега на Дунав, пише "Експрес".

"Това е ненужен референдум за мъртъв и погребан проект!", отсече премиерът, но се оказа безпомощен пред страхотната машина от активисти на опонентите му социалисти, които събраха над 500 000 подписа в полза на строежа на ядрената централа, напомня изданието.

Изданието отбелязва, че при обявяването на резултатите както правителството, така и опозицията са се обявили за победители. В София референдумът се възприемаше предимно като загрявка преди парламентарните избори през лятото. Той обаче струва около 7 милиона евро на данъкоплатците в страната, където средната заплата е едва 150 евро, завършва "Експрес".

Лявоцентристкият вестник "Либерасион" отбелязва, че референдумът за или против ядрената енергетика в България със сигурност е дал голямо мнозинство на привържениците на атома, но се оказа невалиден заради много слабото участие Френското издание съобщава, че снежните бури в югоизочната част на страната и поледиците в цялата страна вероятно са попречили на много избиратели да отидат до урните.

Освен това въпросът за бъдещето на ядрената енергетика предполага експертни познания, които предизвикаха объркване – така цената на проекта, последиците от него за цената и енергийния пазар, намирането на инвеститор и дела на държавата бяха обект на различни интерпретации, което обяснява високия процент на хората, които не участваха в референдума, отбелязва изданието.

"Либерасион" цитира мнението на анализатори, според които основната последица от референдума е затягането на редиците на основните партии преди парламентарните избори през юли.

Споделяне

Още от България