Подкрепената кандидатура на Димо Гяуров стресира царския щаб

Четири десни партии и НДСВ обявиха в сряда, че ще подкрепят кандидатурата на Димо Гяуров за кмет на Варна. Освен жълтите, в местната коалиция влизат още ДСБ, СДС, ССД и Съюз “Радикали” на Евгений Бакърджиев.

По думите на лидера на ДСБ – Варна и депутат проф. Димитър Камбуров предстои партиите да изработят и подпишат политически меморандум за тяхната обща работа. Желание да подкрепят бившия шеф на Националната разузнавателна служба са изявили и други партии вдясно.

Според царския министър Николай Василев Гяуров е автентичният десен кандидат за кмет на града. Мнението му се споделя от НДСВ депутата Борислав Ралчев, но предизвика бурна реакция от страна на предизборния щаб на НДСВ, в който влизат лоялни на лидера Сакскобургготски царисти начело с Милен Велчев. Олимпи Кътев заяви, че все още няма утвърдени кандидати и че официалните решения ще се вземат на 5 септември. Анелия Атанасова от НДСВ открито изрази одобрението си към настоящия кмет Кирил Йорданов, който ще се кандидатира за трети мандат като независим, но с подкрепата на БСП.

Официалното споразумение между петте политически формации ще бъде подписано след като политическите централи бъдат информирани за крайния резултат от проведените преговори.

Те ще изградят общ предизборен щаб, който да работи за кандидата. Има възможност партиите в този формат да излъчат номинации за районни кметове във Варна и за кметове в по-малките общини в региона.

По всяка вероятност обаче НДСВ ще излязат със собствена листа за вота във Варна. В момента текат преговори между СДС и ДСБ за излъчването на общи представители за общински съветници.

От ССД съобщиха, че ще предложат в рамките на кампанията създаване на харта на общинския съветник, която да определи правила при работата на членовете на местния парламент.

“Това е знаково обединение, което може да проработи в бъдеще време не само във Варна, а и в национален мащаб. Основната задача на коалицията е да върне пред урните десните избиратели. Варна има нужда от принципно, почтено и прозрачно управление с ясно поети ангажименти към хората”, коментира изразената подкрепа Димо Гяуров.

Очаква се той да представи своята управленска програма и цялостна оценка на досегашния кметски мандат на подкрепения от БСП за нов мандат Кирил Йорданов. Освен независимия десен кандидат Димо Гяуров и независимия ляв Кирил Йорданов, на вота със сигурност ще участва и бизнесменът, издигнат от ГЕРБ, Свилен Крайчев.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?