Подкрепяните от САЩ сили в Либия освободиха 70% от бастиона на "Ислямска държава"

Подкрепяните от САЩ сили в Либия освободиха 70% от бастиона на "Ислямска държава"

Подкрепяните от САЩ сили в Либия са освободили 70 процента от град Сирт, последния бастион на групировката "Ислямска държава" на либийска територия, след превземането на няколко стратегически точки през последните 24 часа под прикритието на американски въздушни удари, заяви представител на либийските власти, цитиран от Асошиейтед прес.

Кметът на Сирт Мохтар Халифа каза, че южната и западната част на града са под контрола на либийските бойци, верни на сформираното под егидата на ООН правителство в Триполи.

"Сирт е 70 процента освободен и скоро ще бъде напълно освободен", заяви той.

Според друг официален представител в Сирт са останали стотици джихадисти.

Проправителствените сили са дали 16 жертви, откакто вчера сутринта започна последният етап от боевете, а над 70 са ранени, предимно в резултат на снайперистки огън и самоубийствено нападение с кола бомба.

Проправителствените сили са загубили стотици бойци от началото на офанзивата им, а "Ислямска държава" е дала около 40 убити.

Той заяви, че джихадистите са блокирани в жилищни райони в северната част на града, както и в дворцовите комплекси в района на пристанището.

"Ислямска държава" превзе Сирт, родния град на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, през 2015 г., а либийските проправителствени сили предприеха операция през юни, за да го отвоюват.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?