Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници са превзели изцяло Ракка

Подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници са превзели изцяло Ракка

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) са превзели изцяло ключовия град Ракка от "Ислямска държава" (ИД), предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен командир от Сирийските демократични сили (СДС) - съюз от кюрдски и арабски милиции, които се сражават срещу ИД в смятания доскоро за нейна "столица" град от юни.

Във вторник те са издигнали своя флаг в средата на градския стадион - последната позиция, държана от джихадистите, повечето от които са се предали.

По думите на бригадния генерал Талал Силло вече няма сражения на територията на града, в който преди повече от три години джихадистите провъзгласиха своя "халифат" и определиха Ракка за своя "столица".

Официалното съобщение за освобождаването на града ще бъде направено скоро, след като приключи прочистването от заложени мини и издирването на спящи клетки на екстремистката групировка, каза генералът.

Той отбеляза, че вчера началникът на полицейските сили към СДС е загинал при експлозия на противопехотна мина в града.

Загубата на Ракка е голям удар за ИД, която постепенно губи територии в Ирак и Сирия, включително и втория по големина иракски град Мосул преди няколко месеца, коментира АП.

В Ракка десетки екстремисти, непожелали да се предадат, са оказвали последната си съпротива от градския стадион, който преди това групировката е ползвала като затвор.

Рано днес силите на СДС са превзели и болницата - друго последно убежище на бойци от ИД. Болничната сграда е изпълнявала и функцията на команден център на екстремистите.

Ройтерс цитира очевидци, според които бойци от милициите празнуват по улиците на освободения град, като скандират от превозните си средства победни лозунги. На стадиона и по улиците се развяват флаговете на СДС, кюрдската милиция "Части за защита на народа" и на женските отряди "Части за защита на жените".

От сградата на болницата в близост до стадиона е бил свален последният флаг на "Ислямска държава" в Ракка.

В началото на юни СДС, подкрепена от въздуха и на земята от специални части от оглавяваната от САЩ международна коалиция, започна битката за Ракка. Заключителният щурм започна в неделя, след като група сирийски джихадисти напусна града съгласно споразумение с местни старейшини, а в Ракка останаха към 300 бойци на ИД да бранят последните позиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?