Подкрепящи Орешарски пак го посетиха с гайди, знамена и кашони с народна любов

Сн. БГНЕС

За да засвидетелстват непоколебимата си подкрепа на кабинета на БСП и ДПС, представители на инициативата "За нов обществен договор" отидоха в четвъртък на среща в Министерския съвет с премиера Пламен Орешарски.

Инициативата се роди вероятно спонтанно след като преди повече от два месеца в София избухнаха първите от много години масови антиправителствени протести и демонстрации, провокирани от вземането на безпринципни решения, едно от които бе назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Няколко седмици след началото на всекидневните протести възникна и движение на контрапротестиращите, които подкрепят правителството.

В четвъртък малко преди десет часа няколко десетки души със знамена, гайди и кашони с подписи в подкрепа на правителството влязоха при премиера по негова покана.

Събраните в последния месец нови 384 000 подписа в подкрепа на правителството бяха предадени на министър-председателя Пламен Орешарски.

Преди месец същата инициатива имаше друга среща с премиера, на която му бяха връчени 327 000 с кредит на доверие към управляващите.

На срещата в четвъртък Петър Витанов от инициативата благодари на премиера, че е приел представителите на "За нов обществен договор”.

"Ние от своя страна засвидетелствахме подкрепата си към него”, подчерта Витанов. Той посочи, че едно от решенията на днешната среща е било да бъдат създадени т.нар. работни групи с представители на Министерския съвет, на Народното събрание и на гражданското общество.

Петър Витанов заяви, че иска чрез медиите да се обърне към президента Росен Плевнелиев и да го попита защо нехае и не свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който свика само седмица след назначаването на Пеевски.

"Въпросът е много актуален предвид чукащата на вратата ни война и защо правителството в лицето на доц. Орешарски инициира Съвета по сигурността към Министерски съвет, а президентът не си върши конституционните задължения и като главнокомандващ”, коментира Витанов.

Друг участник в срещата - Ивайло Чакърски също благодари на премиера за приятния разговор.

"Обсъждахме и темата за малкия бизнес до европейските фондове, както и защита на хората и по-лесен достъп до информация. Важното е, че в момента сме тръгнали по правилния път”, отбеляза Чакърски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?