Подкупът за назначаване на митничар в балканските страни е 100 хил. долара

Все по-трудно е да правим разлика между престъпните и терористичните групировки, заяви Джон Марки, координатор на инициативата за Югоизточна Европа към Държавния департамент на САЩ, по време на семинара "Организираната престъпност на Балканите" във Вашингтон. Марки открои усилията на българските власти за пресичане на престъпната дейност, подчертавайки, че южните Балкани постепенно се превръщат в предмостие за борба срещу престъпността в Средна Азия, съобщи Би Би Си.

Престъпният свят на Балканите е свързан в различна степен с руската, израелската и турската мафия, като на отделни места действат и ислямистки терористични групировки.

Според Джон Марки благодарение на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа през последните години на Балканите се забелязват редица положителни промени, главно на граничните контролно-пропускателни пунктове между отделните балкански държави. Много от митниците са модернизирани, съкратено е времето за обработка на товарните камиони и постъпленията от митата са се увеличили. Трябва обаче да сме наясно, добави той, че говорим за район, където корупцията е все още огромен проблем. В някои от страните в района, каза Марки, подкупът за назначаване на митничар на работа може да надхвърли 100 хиляди долара, а за началник на митниците тази сума според него е около 1 милион долара.

По общо мнение сред най-острите проблеми на престъпността в района са трафикът на хора, наркотици и оръжие, прането на пари и корупцията. Изразена бе и надежда, че в страните, получили покана за членство в НАТО, в това число и България, ще бъде проведена цялостна реформа в съдебната система, която е едно от най-слабите звена в борбата с престъпния свят.

Поредният семинар "Организираната престъпност на Балканите" е организиран от Вашингтонския международен научен център "Удроу Уилсън".

Джон Марки съобщи, че в най-скоро време в Истанбул ще започне работа новосформиран център за борба с организираната престъпност. Центърът, каза Марки, е създаден с тясното сътрудничество на турските, българските и румънските специализирани служби за борба с престъпността.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?