Подложен на ислямистки натиск, Конституционният съд в Египет престава да работи

Подложен на ислямистки натиск, Конституционният съд в Египет престава да работи

Висшата съдебна инстанция в Египет - Конституционният съд - обяви, че прекратява работа за неопределено време, след като около сградата на съда се събраха привърженици на президента ислямист Мохамед Морси, предадоха осведомителните агенции.

"Съдите обявяват прекратяване на съдебните заседания до момента, когато те ще могат да продължат своите послания и присъди без какъвто и да било психологически или материален натиск", се казва в изявлението на магистратите. "Съдът изразява дълбоко съжаление и болка от методите на психологическо покушение срещу неговите съдии", се казва в документа.

Неколкостотин ислямисти протестираха днес около сградата на Конституционния съд преди негово заседание, което трябваше да проучи жалби срещу законността на горната камара на парламента и на съвета, изработил проекта за нова конституция. В тези два органа ислямистите имат мнозинство  посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че Конституционният съд постанови през юни да бъде разпусната долната парламентарна камара, в която ислямистите също имаха мнозинство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят