Подмяната на ски лифта в Банско продължава, въпреки заеманата повече площ

Подмяната на ски лифта в Банско продължава, въпреки заеманата повече площ

Разширяването на ски лифта "Тодорка" в Банско продължава и се счимята за законно от кмета на Банско Георги Икономов, въпреки че замяната на триседалковото съоръжение, което на над 25 години, с шестседалково ще заеме повече площ от сегашната, а това се разминава с тълкуването на бившия екоминистър Станислав Анастасов, че тъй като става въпрос за подмяна няма нужда от екооценка.

Това стана ясно в сряда, ден след като от екокоалицията "За да остане природа в България" алармираха, че работата по съоръжението е възобновена незаконно, а в същото време тече прокурорска проверка легитимно ли е даденото преди година от бившия екоминистър Станислав Анастасов позволение да се строи.

Разрешителното за строеж е напълно законно, изсичане на дървета няма, каза Икономов пред Mediapool. Той обаче не можа да обясни кое е наложило промяната на титуляра на разрешителното за строеж и той вече не е концесионера на ски зоната "Юлен"АД, а свързаната с него офшорна компания "Маренго Трейдинг". Кметът обеща да провери случая.

Министерството на околната среда вече обяви, че няма да разреши изсичането на набелязаните 88 дървета бяла мура и смърч, но изчаква окончателното становище на благоевградската прокуратура по сигнала на природозащитниците за това дали може да се подмени старото съоръжение с ново, без да се извърши екологична оценка на новия проект.

Регионалното ведомство пък обяви, че на този етап няма документални нарушения при реализацията на проекта, а от "Маренго" определиха като "манипулации" твърденията на екокоалицията, че нарушават концесионния договор и законодателството на страната с реконструкцията на лифта "Тодорка".

От Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обаче изразиха изненадата си от твърдението на регионалното министерство, че "направена от Дирекцията за национален строителен контрол [ДНСК]служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин“ и действащия териториален устройствен план.“

"Странно е, че ДНСК не е установила ясните и скандални разминавания между същестуващия 3-седалков лифт и новия 6-седалков, щом са проверявали документите, свързани с тях", посочват от екокоалицията. Тя обръща внимание, че според концесията и действащия териториален устройствен план сервитутът на 3-седалковия лифт под връх Тодорка е 1.93 хектара, дължината на лифта е 2141 м. Според становището на бившия екоминистър Станислав Анастасов (ДПС) от 2014 г., което разрешава строителството на 6-седалковия лифт и заради което тече проверка на прокуратурата, обаче площта на сервитута на новия лифт е далеч по-голяма – 3.1154 ха, а дължината на новия лифт е 2178 м.

"Никъде в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не пише, че е допустимо строителството в зоната за туризъм. Това установява и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) през 2011 г., когато отказва да разреши на „Юлен“ АД да построи нов, 6-седалков лифт под връх Тодорка", посочват от екоорганизацията.

Според нея никъде в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план не пише, че лифтът под връх Тодорка може да стане 6-седалков.

"Всичко това показва, че държавна институция като Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не си е свършила работата. Причините за това може да са две – некомпетентност или опит да се прикрие нарушение на офшорна фирма и част от националния парк да се прехвърли завинаги на анонимни частни собственици", смятат от "За да остане природа в България".

От там настояват МРРБ да извърши проверка на дейността на ДНСК с участие на техни представители по случая със строящия се шестседалков лифт Икрище-Тодорка. Ако се потвърдят посочените от природозащитниците данни, да се сезира прокуратурата и да се предприемат персонални промени в дирекцията, иска още коалицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?