Подновен строеж на "Хемус" ще "разкъса възела, впрегнал Северна България"

За три години нови 170 км от магистралата, май - търг за "Струма" през Кресненското дефиле

Регионалният министър направи първата копка на участъка от "Хемус" от Ябланица до Боаза

С първа копка на строежа на нови 9.3 км от "Хемус" в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза", във вторник правителството поднови удължаването на пътя от София до Варна като автомагистрала. Предвижда се в следващите три години да се построят 170 км от "Хемус“, като необходимите инвестиции за това се оценяват на около 1.3 млрд. лв., каза при старта на работата регионалният министър Николай Нанков.

До два месеца и половина ще започне и строежът на още 16.5 км от трасето на магистралата от Шумен в посока Търговище. Други 52 км се планира да бъдат обявени за изпълнение и да тръгне изграждането им до края на 2018 г. Още 85 км от магистралата до Велико Търново ще бъдат възложени през 2019 г., каза Нанков.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов инвестицията в удължаването на "Хемус“ е една от най-смислените, правени от правителството, защото чрез нея може да се "разкъса възелът, в който е впрегната Северна България“. Когато проектът завърши, северната част на страната ще започне да догонва Южна България, за да се развиват хармонично регионите, смята той.

Нанков също посочи, че "Хемус“ е от изключителна важност за пътната безопасност и икономическото развитие на Северна България. "Ако всички кабинети, освен правителствата „Борисов“, бяха направили и половината от това, което се направи до тук и което правим в момента, убеден съм, че днес нямаше да сме на първа копка, а щяхме да режем лента на цялата магистрала“, заяви той.

"Както е казал Ърнест Хемингуей всичко, което не е на море, е провинция и затова имаме задачата да направим така, че една голяма част от територията на страната – северът, да не е провинция, а да е столична. Не инвестираме в асфалт или в бетон, а в хора, в способността им да пътуват, да работят, да стават по-богати и да се развиват, което крайната цел", заяви вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му, ако на юг има почти три автомагистрали, то същото заслужава и северната част на страната, за да може столицата да е свързана с морето и нито една част от територията на севера да не е отделена.

Според Нанков оптимистичният вариант е "Хемус“ да бъде завършена до 2024 г., а реалистичният – до 2025 г. Той призова строителите да работят бързо и качествено по участъка от Ябланица до Боаза. Той трябва да е готов до две години, но изпълнителят поел ангажимент да приключи по-рано.

Автомагистралният участък ще бъде с по две ленти за движение в посока и две ленти за спиране, с водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени пет селскостопански подлеза и два селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – пещера "Съева дупка“.

Изпълнител на обекта е Консорциум "ХВП Ябланица“ ДЗЗД. Цената за проектиране и строителство на участъка е близо 55 млн. лв. лез ДДС.

Днес е символична дата, защото след двадесет годишно прекъсване продължава строителството на "Хемус“ в участъка от Ябланица до Боаза, каза на свой ред шефът на пътната агенция Дончо Атанасов.

Той каза, че се надява пред тази година да стартират всички процедури по строителството на "Хемус“ до Велико Търново, включително и на най-тежките участъци от магистралата от Русе до Велико Търново.

Вече е в ход обществената  поръчка за участъка Мездра-Ботевград, а в края на април-средата на май ще стартират процедурите за строителство и надзор на участъка през Кресненското дефиле, за да завършим магистрала "Струма“, каза Атанасов.

За подобряване на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността в Северна България във вторник стартира и рехабилитацията на околовръстния път на Ловеч и тунела на него. За по-малко от 15 месеца шосето със седем тежки пътни съоръжения – подлези, надлези и тунелът с най-влошени експлоатационнни характеристики в Българи ще бъдат изцяло обновени, заяви при старта на дейностите министър Николай Нанков.

В основния ремонт на 8.7 км от второкласния път от Плевен-Ловеч, който свързва двата областни града, ще се инвестират около 15 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Изпълнител на строежа е Консорциум "Регионални пътища 2017“ ДЗЗД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес