Подновени са боевете в района на летището в Триполи

Либийските специални части си върнаха контрола над базата си в Бенгази

Жестоки сблъсъци избухнаха отново между съперничещи си милиции в района на летището на либийската столица Триполи след два дни относително затишие, съобщи служител по сигурността, цитиран от Франс прес.

Нападателите предприеха нова офанзива срещу летището, използвайки леки и тежки оръжия", заяви по телефона за АФП командирът на силите, охраняващи летището, според когото има ранени сред неговите хора. По време на телефонния разговор се чували изстрели и експлозии.

Специалните сили на либийската армия в град Бенгази са възстановили контрола над главната си база, която беше завзета от радикални ислямисти, съобщи телевизионният канал Ал Арабия, цитиран от осведомителните агенции.

Ислямистката групировка "Ансар аш Шариа" обяви вчера, че е установила власт в Бенгази, след като завзе всички намиращи се на територията на града армейски бази. Бойците на групировката и съюзени с тях милиции твърдят, че контролират пет военни бази, изоставени от въоръжените сили, и шосето, водещо към летището.

Специалните сили заявиха, че напускането на главната им база е било тактически ход и обещаха на ислямистите "много специални изненади".

След двата дни на сражения във втория по големина град на Либия са убити най-малко 75 души, по данни на Червения полумесец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят