Подновените протести в Истанбул взеха две жертви

сн.ЕПА/БГНЕС

Двама души загинаха и десетина бяха ранени в Истанбул при нови сблъсъци между антиправителствени демонстранти и полицаи.

Телевизионни канали излъчиха запис от охранителна камера, на който се вижда как мъж се намира в един от молитвените домове на алевиите "джемеви", когато изведнъж пада на земята в локва от кръв. В петък сутринта в болница почина от раните си още един мъж, тежко ранен при безредиците.

Полицията стреля във въздуха в квартал "Окмейданъ", след като група от 10-15 демонстранти започнаха да хвърлят бомби със запалителна течност и камъни по полицейските автомобили.

Загиналият не е бил част от протестиращите. Трийсетгодишният мъж е бил на погребението на свой близък, когато полицията използвала сълзотворен газ, гумени и бойни патрони.

Полицията използва огнестрелно оръжие, за да разпръсне демонстрантите срещу смъртта на миньорите в Сома и тази на загиналия през март тийнейджър - жертва на полицейско насилие.

Новината за смъртта на 30-годишния мъж наля масло в огъня и насилието в Окмейданъ бе подновено с нова сила, посочи Франс прес.

Властите обявиха, че ще разследват смъртта му.

При трагедията в мината край град Сома загинаха 301 души. Инцидентът увеличи натиска срещу управлението на премиера Реджеп Тийп Ердоган, който бе замесен по-рано тази година в голяма корупционен скандал.

Миналата година Ердоган бе изправен и пред най-масовите протести в Истанбул, но продължава да се ползва с широка подкрепа в Турция.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?