Поднови се обсъждането в ЕК на еднаквите цигарени кутии и забраната на слимс

Поднови се обсъждането в ЕК на еднаквите цигарени кутии и забраната на слимс

Подновени са обсъжданията в Европейската комисия (ЕК) на промените в Директивата за тютюневите изделия, предвиждащи въвежданите на еднакви цигарени кутии, забраната на слимс-цигарите и ароматните добавки и уголемяването на предупредителните надписи за вредите от тютюнопушенето.

Прегледът на директивата бе забавен заради оставката на комисаря по здравеопазването Джон Дали, но наследникът му Тонио Борг отново стартира процеса. Така Евросъюзът се връща към първоначалния график, предвиждащ промените в Директивата за тютюневите изделия да бъдат внесени до края на 2012 г.

 

Според Фредерик Венсан, говорител на ЕК по въпросите на здравеопазването, текстовете не са претърпели съществени промени от варианта, подготвен от предишния комисар Джон Дали. В него се предвиждаше всички цигарени кутии да са еднакви по форма и размер и да съдържат поне 20 цигари, де-факто да се забранят "слимс" цигарите и съставки, които придават специфичен аромат и вкус, както и да се въведат уголемени размери на здравните предупреждения, комбинирани с цветни фотографии.

 

По време на скорошно изслушване в Европейския парламент (ЕП) Борг заяви, че предпочита да остави държавите членки да решат дали да въведат предвидените ограничения за формата и размера на цигарените кутии. Преди да влязат в сила, промените изискват одобрението на ЕП и на държавите-членки. В момента тече междуведомствено съгласуване между Генералните дирекции на Комисията, което се провежда в ускорени срокове и при строга конфиденциалност. То трябва да приключи до 11 декември 2012 г., а след това предстои т. нар. устна процедура.

 

Според Европейската конфедерация на търговците на тютюневи изделия (CEDT) ограниченията, предложени в директивата, ще доведат до загубата на десетки хиляди работни места и ще увеличат контрабандата на цигари в Европа, която в момента се оценява на 64 млрд. евро.

 

Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (Unitab) призова ЕК да изостави предложенията, разработени от Джон Дали, и да поднови преговорите с индустрията. Предложените промени могат да имат по-голямо отражение в страни, където тютюнопроизводството е от огромно значение за икономиката, като например България. Макар изброените мерки на пръв поглед да нямат директно влияние върху тютюнопроизводството, на практика всяка ограничителна мярка върху тютюневите изделия се отразява косвено върху тютюнопроизводителите и върху търговците на тютюневи изделия, смятат заетите в бранша.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа