Подновява се работата по хидровъзела "Никопол - Турну Мъгуреле"

До седмица започва срещи на експертно равнище между министерствата на икономиката на България и Румъния за разглеждане на възможностите за изграждането на хидровъзел, който да свърже дунавските градове Никопол и Турну Мъгуреле. Това е било договорено на среща на министър Трайчо Трайков и румънския му колега Адриян Видяну, съобщиха в петък от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Двамата министри са участвали в първия годишен Черноморски енергиен и икономически форум, който се е провел в Букурещ.

Ако бъде изградено, съоръжението ще има не само енергийно, но и транспортно значение за регулиране на корабоплаването в този участък на реката, смята министър Трайков.

За изграждане на съоръжението "Никопол - Турну Мъгуреле" започва да се говори още през 60-те години на миналия век, а първата копка на строежа е направена през 1977 г. Проектът обаче е замразен вече 30 години.

В края на септември миналата година предишното правителство реши да се създаде междуведомствена работна група да се заеме отново със съоръжението, а сега в работата ще се включат и румънски експерти.

Трайков е обсъдил с румънския си колега Видяну и други съвместни енергийни проекти. Предстоят разговори между "Булгартрансгаз" и "Трансгаз" - Румъния, за изграждане на междусистемната газова връзка между двата оператора.

Споделяне

Още от Бизнес