Посланикът на САЩ в София Джеймс Уорлик:

Подобен атентат не може да се предотврати нито тук, нито в САЩ

Джеймс Уорлик

САЩ не сочат никого с пръст и не търсят война с Иран, но са наясно, че подкрепяната от тази държава групировка "Хизбула" стои зад терористични актове на различни места по света.

Това коментира пред бТВ американският посланик в България Джеймс Уорлик, който коментира използването на атентата в Бургас за въвличането на страната ни в евентуални политически планове.

По думите на Уорлик никой не иска конфликт с Иран, което се споделя и от Русия, и от Китай, но Иран трябва да се съобразява с международните си ангажименти - признаци за което страната, според Уорлик, давала.

Той каза още, че Техеран сам трябва да реши бъдещето си и отношенията на Вашингтон с него няма да бъдат намесвани в битката за президентското място между Барак Обама и Мит Ромни - вариант, обсъждан от анализатори.

Посланикът неколкократно заяви, че САЩ няма да правят необосновани изводи за това кой е виновен за атентата и ще разчитат на фактите, до които се очаква да достигне и българското разследване.

По темата за същността на атентата в Бургас Уорлик се присъедини към мнението на представителите на властта в България, като каза, че подобен акт не може да се предотврати нито тук, нито в САЩ - извършителят е изглеждал като обикновен турист и се е смесвал с останалите на летището.

Сега на България ѝ предстои да прегледа научените уроци и да си направи изводите, смята дипломатът. Последващата превенция обаче трябвало да бъде в умерен тон: "Трябва да се съобразяваме с правата на гражданите. България има предистория на авторитарен режим, затова демокрацията е чувствителна тема. Мисля, че може да има и пълна сигурност, и да се защитават и всички права на гражданите".

Споделяне

Още от България