Подобрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" предлага ТВЕЛ

Подобрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" предлага ТВЕЛ

Подобрен вид ядрено гориво предлага на АЕЦ "Козлодуй" руската корпорация ТВЕЛ,  която има дългосрочен договор за доставка на свежо гориво за българската атомна централа. Това съобщи в четвъртък пред журналисти  Владимир Малчанов, зам.- директор на ТВЕЛ по научно-техническата част.

От българския ядрен оператор са проявили интерес и в началото на декември се очаква да им предоставим технико-икономическите характеристики на горивото ТВСА, допълни Малчанов.

По думите му новите касети са по-ефективни и позволяват година и половина зареждане реактора. Сега презареждането става всяка година. Времето за извършването на процедурата ще се удължи с по-малко от денонощие, защото вместо 42 касети се слагат 60. Така обаче за целия четиригодишен горивен процес, реакторите ще работят не както в момента 290-300 дни в годината, а 326 денонощия и съответно ще произвеждат повече ток, обясни Константин Косоуров, зам.-директор в Курчатовския институт, който разработва руски ядрени технологии.

Освен това касетите били проектирани така, че да не се получават залепвания на приводите на ядрените прътове, заради което през май 2006 г. в V блок на централата  имаше инцидент в сработването на защитата на реактора, каза още Малчанов. Възможно било и да се заменя дефектирал прът от касета и тя да се използва, което с предишния вид гориво не ставало.

Ако АЕЦ "Козлодуй" реши да замени горивото, няма да се сключва анекс към сегашния контракт, чиято продължителност е до 2020 г., а само ще се променят техническите характеристиките по документа, обясни Малчанов. За цената той каза, че се образува по специална формула, която зависи в най-голяма степен от стойността на урана в момента на зареждането на съответния блок.

Руснакът обаче отбеляза, че суровината е поскъпнала шест пъти за около две години, но на България това не влияе толкова много цените на тока, защото се зареждат само два реактора.

Същия вид гориво ТВЕЛ предлага и за бъдещата АЕЦ "Белене". Компанията участва  като доставчик на касети в офертата на "Атомстройекспорт", която спечели търга  за изграждане на новата ядрена централа. Договор за "Белене" не е сключван, не е ясно какви ще са параметрите му като цена и срок, поясни зам.-шефът на руската корпорация.

Възможно е за "Белене" да се оферира и друг вид гориво – ТВСА Алфа, което имало още по-големи възможности,  защото горивният му период бил 5 години. То обаче все още е опитно и се използва експериментално в Калининската АЕЦ, каза Малчанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?