Подобрява се състоянието на битото бебе

Според адвоката на акушерката тя няма ясни спомени за случилото се

Сн. БГНЕС

Състоянието на битото от акушерка бебе в болница "Софиямед" е стабилизирано, то се храни самостоятелно, но все още е рано да се прави оценка на последващите усложнения, които може да настъпят. Това съобщиха в понеделник от болница "Токуда", където новороденото беше преместено след инцидента заради влошеното му състояние.

До края на седмицата предстои на бебето Никол да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже най-точно състоянието му. "Надяваме се да я изпишем с възможно най-малки отклонения", заяви д-р Радка Масларска от болница "Токуда".

Междувременно заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков съобщи пред БНТ, че в момента в болница "Софиямед" тече проверка на Медицинския одит и най-вероятно ще ѝ бъде съставен акт. По думите му болницата работи добре. Назначени са психолози, които да работят с медицинските екипи на болницата, за да бъде преодолян стресът след инцидента с бебето.

Владислав Анев, адвокат на акушерката Емилия Ковачева, нанесла ударите на бебето, коментира в понеделник, че клиентката му няма пълен спомен какво точно е станало и е травмирана от случилото се. Той отхвърли информацията, че Емилия Ковачева е направила пълни самопризнания за случилото се. В петък неофициално от разследващите изтече информация, че при разпита Ковачева е обяснила, че бебето е плачело много и я изнервяло.

"Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила”, заяви Анев пред Нова телевизия.

"Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно”, каза още защитникът.

Ковачева е работила в "Софиямед" едновременно по трудов и граждански договор.

По думите на Анев акушерката е знаела, че има камера в отделението, която следи работата.

"Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много часове по-късно. Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа", каза Анев.

Според него, ако Ковачева е нанесла черепно-мозъчната травма в 3:30 часа при прегледа в 7 часа това е щяло да се види.

"Това дете е било под особен надзор. Правени са му изследвания, кръвопреливане, минават часове. Чак до края на следобедните часове не е забелязан този хематом”, заяви адвокатът.

Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?