Подоходният критерий за детските надбавки се вдига на 450 лв.

Гарантираният минимален доход се увеличава от 65 лв. на 75 лв., обяви социалният министър

Бисер Петков

От 2018 г. повече семейства ще могат да получават детски надбавки, тъй като правителството планира да разшири подоходният критерий за получаване на помощта.

За да се получат средствата, вече ще е възможно средномесечният доход на член от семейството да бъде до 450 лв., а не до 400 лв., както е сега. Промяната е свързана с ръста на минималната работна заплата и цели да няма семейства, които ще загубят помощта само заради увеличението на минималното възнаграждение.

Това стана ясно от интервю на социалния министър Бисер Петков пред БНР.

В момента надбавката за семейство с едно дете е 37 лв. на месец, за семейство с две деца - 85 лв., за семейство с три деца – 130 лв. и за семейство с четири деца – 140 лв.

Минималната цел е семейство с две деца вече да получава 90 лв., каза Петков, но уточни, че не може да се говори с конкретни числа, докато те не бъдат обезпечени финансово. 

"Търсим резерви в бюджета. При сегашната рамка трудно ще може да се постигне съществено увеличение, но някаква стъпка в увеличение ще предвидим", каза Петков.

От догодина най-сетне се планира и увеличаване на гарантирания минимален доход, който от 2008 г. насам е 65 лв. на месец и за който България редовно е критикувана от Европейската комисия.

Предвижда се от 2018 г. плащането да стане 75 лв. Подобен ръст ще доведе и до увеличаване на други социални плащания, които са обвързани с гарантирания минимален доход, като например целевите помощи за отопление.

От 1 октомври минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде повторно увеличена за тази година и от 180 лв. ще стане 200 лв., припомни Петков. Покачването ще се отрази и на други пенсии за трудова дейност. Например пенсията при непълен осигурителен стаж ще стане 170 лв. Пенсионерите, които получават инвалидни пенсии, също ще получат увеличен, като тези с над 90% увреждания ще получават 230 лв., а от 71 до 90% - 210 лв. Наследствените пенсии също се покачват, като минимумът става 150 лв. Изчисленията сочат, че над 800 000 пенсионери ще усетят увеличението по джоба си.

Освен това хората, които получават т.нар. вдовишки добавки, отпуснати от пенсията на починалия им съпруг или съпруга, също ще получат увеличение на сумата, ако тази вдовишка добавка е отпусната от минимален размер на пенсията на починалото лице, поясни още Бисер Петков.

Общият ефект от двете увеличения от 1 юли насам е 100 млн. лв., които ще се набавят от увеличените приходи от осигурителни вноски, посочи Бисер Петков.

От 1 юли догодина всички пенсии ще се индексират с 3.8%, каза още той. Петков категорично заяви, че според него занапред не бива да се продължава политиката за изпреварващо нарастване само на минималните пенсии.

Най-вероятно реформата на ТЕЛК системата ще става поетапно, каза още Петков.

Друга голяма промяна, за която социалният министър ще настоява, е услугата "личен асистент" да се поеме от бюджета. Досега тя се финансираше по различни схеми и с европейски средства и, ако не се поеме от бюджета, има риск много хора да останат без подобна помощ. В момента услугата се ползва от 26 000 души, а 16 000 души изпълняват функцията на лични асистенти и помощници. По всяка вероятност от бюджета ще бъдат осигурени средства, за да може услугата да продължи да функционира. За целта са необходими 82 млн. лв.

Бисер Петков каза още, че догодина се предвижда и увеличаване на линията на бедност над сегашните 314 лв. По думите на министъра има два варианта - за 321 лв. и за 346 лв., като по негово мнение втората сума в по-голяма степен изпълнява предназначението на този параметър и е в по-голямо съответствие с предвидения ръст на минимална работна заплата през 2018 г. до 510 лв. Но дебатът по въпроса още не е приключил. 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?