Буря в отношенията между Берлин и Вашингтон

Подозрения, че САЩ са подслушвали мобилния телефон на Меркел

Подозрения, че САЩ са подслушвали мобилния телефон на Меркел

Засега неясно на какво основаващи се подозрения, че Съединените щати са подслушвали германския канцлер, предизвикаха истинска буря в отношенията между Берлин и Вашингтон, въпреки че американската страна веднага отрече достоверността на тази информация. Това е поредният скандал, свързан с действия на американската Агенция за национална сигурност (АНС) в европейски страни, който поставя под напрежение отношенията между САЩ и ЕС в момент, когато те преговарят за сключване на споразумение за свободна търговия.

Мобилният телефон на германския канцлер Ангела Меркел може да е бил подслушван от американските тайни служби и Меркел разговаря по този въпрос по телефона с президента Барак Обама, обяви късно в сряда германското канцлерство. Федералното правителство получи сведения, свидетелстващи, че мобилният телефон на канцлерката може да е бил следен от американските служби, се казва в комюнике от канцлерството.

В него не се казва нищо за характера, съдържанието и източниците на тези сведения, но се уточнява, че Меркел се е обадила на американския президент. Според представител на германското правителство, цитиран от Ройтерс, в разговора си с Обама Меркел е настояла за незабавно  изясняване на ситуацията. Тя заявила, че ако информацията се
потвърди, това е "абсолютно недопустимо".

Президентът на САЩ Барак Обама е уверил германския канцлер Ангела Меркел, че американското разузнаване не следи комуникацията по мобилния ѝ телефон, съобщи ДПА, позовавайки се на Белия дом. Обама увери Меркел, че "САЩ не са следили и няма да следят  комуникациите на канцлерката", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Меркел обаче го предупреди, че ако сведенията се потвърдят, това ще бъде напълно неприемливо и ще нанесе сериозен удар на доверието между Германия и САЩ, посочва Франс прес.

Източник на информациите, предизвикали подобни международни скандали в последните месеци, бяха документи изнесени и дадени за публикуване от бившия консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън. САЩ го издирват, за да го изправят пред съда, но той успя да избяха и получи временно убежище в Русия.

Само преди три дни предоставени от Сноудън и публикувани във в. "Монд" данни, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е прехващала в големи мащаби телефонни разговори на френски граждани, предизвикаха гневна реакция в Париж. Сега ситуацията се повтаря в Берлин.

Реакцията в Германия

В четвъртък германският външен министър извика американския посланик за обяснения. "Американският посланик беше извикан днес следобед за разговор с външния министър Гидо Вестервеле. По този случай на посланика ясно ще бъде изложена позицията на германското правителство", заяви говорителка на външното министерство.

По-късно германската федерална прокуратура, която отговаря за случаите на шпионаж, обяви, че е започнала проучване на данните за подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел. Става дума за предварителна процедура, в рамките на която прокурорите ще съберат всички данни, с които разполагат останалите власти по случая. След проучване на данните, ще бъде взето решение дали да бъде открито официално разследване. Федералната прокуратура започна подобна проверка през лятото след публикациите за проследяване на електронните комуникации на германски граждани. В момента се проучва дали данните, събрани по това досие, показват противоречие със законодателството за дейността на чуждите тайни служби на германска територия.

Ако мобилният телефон на Ангела Меркел наистина е бил подслушван от американските тайни служби, за Германия и САЩ ще е трудно да минат към обичайния дневен ред, заяви германският министър на отбраната Томас де Мезиер пред телевизия А Ер Де. "Ако това, което чуваме, отговаря на истината, положението наистина е лошо", каза той. "Американците си остават нашите най-добри приятели, но така не бива да се прави", добави Де Мезиер.

"Вземам предвид възможността някой да подслушва телефона ми - призна шефът на отбранителното ведомство. - Но не съм предполагал, че ще го правят американците." Според него тази практика е неприемлива и "трябва да бъде прекратена незабавно". Същевременно Де Мезиер изтъкна, че никой не поставя под въпрос германско-американските отношения, които са стабилни и от голямо значение за двете държави.

Германският федерален комисар за защита на личните данни Петер Шаар настоя за решителни стъпки с цел недопускане на "електронен контрол", прекрачващ всякакви граници.

Съобщенията, че американски разузнавания са подслушвали мобилния телефон на канцлерката, доказват колко абсурден е бил политическият опит да се обяви за приключена дискусията по повод това, че са подслушвали обикновени средства за свръзка, изтъкна Шаар в интервю за в. "Мителбайерише цайтунг". Днес трябва "да се сложат на масата всички факти" по повод наблюдението, добави той.

Ако данните, че телефонът на Меркел е бил подслушван, се потвърдят, "това би било чудовищен инцидент и крещящо нарушение на доверието", отбеляза Михаел Гросе-Брьомер, парламентарен секретар на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага. Той настоя САЩ внимателно да разследват станалото.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел заяви, че е трудно човек да си представи сключване на споразумение за свободна търговия със САЩ, ако Вашингтон нарушава правата на гражданите и правото им на личен живот, предаде Ройтерс. Партията на Габриел от вчера води официални преговори с партията на Ангела Меркел за съставяне на коалиционен кабинет.

Европейският отзвук

По-късно в четвъртък председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова за временно прекратяване на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ заради новите твърдения за американски шпионаж. "Мисля, че ние трябва да прекратим преговорите сега", подчерта Шулц на форума на европейските социалисти в Брюксел преди срещата на върха на ЕС. "Има някои стандарти и критерии, които трябва да бъдат спазвани, в противен случай няма смисъл да разговаряме", заяви Шулц.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу защити "основното право" на личен живот и предупреди за опасността на "тоталитаризма". На пресконференция в Брюксел преди началото на срещата на върха на ЕС, Барозу припомни, че по времето на Германската демократична република в Източна Германия "политическата полиция е шпионирала хората всекидневно". "Ние знаем от съвсем близкото минало какво означава тоталитаризъм, ние знаем какво се случва, когато държавата използва властта си, за да нахлуе в личния живот на хората", каза Барозу.

Сигурността на мобилните телефони на еврокомисарите или на председателя на ЕК не може да бъде поставяна под въпрос. Това заяви говорителят на ЕК Оливие Баи в отговор на въпрос дали има съмнения в тази посока след оповестените твърдения за подслушване на телефона на германския канцлер Ангела Меркел от американската Агенция за национална сигурност, предаде БТА от Брюксел. Имаме протоколи по сигурността от високо качество, нямаме доказателства или съмнения, че тези линии са изцяло защитени, добави Баи.

Мина Андреева, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, добави, че на предстоящия днес и утре Европейски съвет държавните и правителствените ръководители от ЕС се очаква да се занимаят с въпроса за сигурността в цифровото пространство. Тя цитира Рединг, според която защитата на данните засяга електронните писма и телефоните, независимо чии са.

Трябват действия от страна на европейските ръководители, а не изявления, добавя по този повод Рединг. Според нея приемането на заключения в тази посока, свързани със съответните действия, ще представляват по същество декларация за независимост от страна на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят