Подозрения за участие на австрийска банка в пране на пари

Подозрения за участие на австрийска банка в пране на пари

Европейската централна банка (ЕЦБ) е отнела банковия лиценз на "Англо Аустриан Банк" - новото име на стогодишната "Майнл Банк", бивша собственост на династията Юлиус Майнл, предаде БТА.

Решението на ЕЦБ влезе в сила на 15 ноември и според телевизионни изявления на ръководен служител на Австрийската служба за надзор на банковия пазар решението е обосновано с факта, че са нарушени правилата за изрядна дейност.

В петък станаха известни и резултатите от проучване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), световна мрежа от разследващи журналисти, в което са участвали и журналисти от австрийското радио и телевизия.

Според проучването от 2009 до 2015 година бившата "Майнл Банк" (по-късно преименувана "Англо Аустриан Банк") е била част от глобална финансова структура, чрез която източноевропейски бизнесмени и банкери са превели минимум 500 милиона евро.

Парите са изпращани от 16 изправени пред фалит частни банки от Украйна, Литва и Латвия и са били внесени в офшорни фирми. Според разследването 113 милиона са собственост на руски бизнесмен, участвал в три фалирали банки.

Използвани са били бек-ту-бек "тръст заеми", при които банката е била в ролята на посредник за заема между източноевропейската банка и офшорната фирма.

Същевременно седмичникът "Профил" съобщава, че бившата ръководителка на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева обвинява "Майнл Банк" в пране на пари.

Според обвиненията банката е участвала в превод на най-малко 500 милиона евро от Източна Европа.

"Майнл Банк знаеше, че клиентите ѝ са фейк-фирми, които помпат пари в чужбина", пише "Профил".

Според изявленията на Гонтарева, "Майнл Банк" е "подкрепяла прането на пари в Украйна", за което тя е информирала в края на 2014 година Евалд Новотни, управител на Австрийската национална банка по онова време. Новотни е потвърдил тези изявления, отбелязва "Профил".

В становище по случая "Англо Аустриан Банк" отрича всякаква вина.

"Този вид сделки се практикуват от редица австрийски банки, често с много по-високи суми. Австрийската служба за надзор на банковия пазар знаеше с подробности за тази дейност в продължение на години. Англо Аустриан Банк е преустановила още преди няколко години тази дейност", пише в становището на банката.

Споделяне

Още от Бизнес