Подозрителен пакет е открит в белгийска АЕЦ

Подозрителен пакет е открит в белгийска АЕЦ

В АЕЦ "Тианж" в Белгия във вторник е бил открит подозрителен пакет, съобщиха местни медии, читирани от БТА. На мястото са изпратени военни и полицейски екипи, очакват се сапьори.


Служителите на централата не са били изведени. Куче, обучено да разпознава подозрителни пратки, е реагирало при днешната доставка.

Медийните съобщения се основават на свидетелства на очевидци. Уточнява се, че досега нито полицията, нито служители на централата са потвърдили тези сведения.

АЕЦ "Тианж" се намира край Лиеж. Това е една от двете атомни централи в Белгия. Преди година белгийски медии съобщиха, че терористите, ударили Париж през ноември 2015 г., са подготвяли атентат в европейска атомна централа, вероятно в Белгия.

Изданието разказва, че разследващите френските атентати открили видеозапис от наблюдение на жилището на директора на белгийската програма за проучване и развитие в областта на атомната енергия. Следователите установили, че кадрите са попаднали в ръцете на свързани с "Ислямска държава".

 

Неотдавна в белгийските медии бе съобщено и че служители на местните атомни централи са били уволнени, след като са били заподозрени в радикализация.

Споделяне

Още от Европа