Подозрителен пожар близо до телевизионната кула в Киев

Подозрително запалване на кабели близо до телевизионния център в Киев остави снощи без ток сградата, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес.

Инцидентът станал в 4,37 часа местно време извън телевизионната кула и сега тя се захранва с генератори, съобщи министерството на извънредните ситуации.

Ведомството не съобщава каква е причината за пожара, но в страницата си във Фейсбук заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Виктория Сюмар отбелязва, че става въпрос за руски саботаж.

"Саботьорите не са успели да проникнат във вътрешността на телевизионната кула", след като властите са засилили охраната ѝ, опасявайки се от евентуални провокации, пише Сюмар. По първоначални данни те са подпалили кабели, които се намират под земята, с коктейл "Молотов". Единствено техническите специалисти може да знаят къде се намират кабелите. Това е класически акт на саботаж. Логиката на руските специални служби следва доктрината на Ленин, че контролът върху комуникациите е от първостепенно значение, подчертава тя.

Според шефа на Киевската градска администрация Володимир Бондаренко обаче пожарът е бил предизвикан от късо съединение. "Това не е саботаж", каза той, допълвайки, че съответните служби са започнали разследване.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?