Подозрителна пратка за столичния кмет предизвика фалшива тревога в българското посолство в Москва

Нищо не застрашава сигурността на българското посолство в Москва, заяви в неделя пред кореспондента на БНТ и пред БТА българският посланик в Москва Илиян Василев по повод открития преди два дни в пощата на посолството подозрителен плик, който впоследствие се оказал безопасен.

Пликът обезпокоил охраната на мисията, тъй като при проверка реагирали металните детектори. Службата за сигурност на посолството се е обърнала за помощ към столичното управление на милицията. Пратката обаче съдържала само две книги и диск. Не съществуват опасения за взривно устройство. Възможно е в пратката да има някаква метална нишка, кламер или метална спирала на книга или календар. Допълнителна проверка ще бъде направена в понеделник. Бандеролът се съхранява в посолството.

Повишеното внимание към случая е вероятно заради пратката, получена преди няколко дни в британското посолство, когато бяха открити спринцовки с течност с неизвестно съдържание.

Посланик Василев е посочил, че във връзка с взетите напоследък допълнителни мерки за сигурност в българската дипломатическа мисия, за преглеждане на пристигащата поща се използва нова апаратура. Тя реагира на метал и на вещества с неопределен произход.

Споделяне

Още от България