Подпален е 21-метровия флаг на дъгата върху фасадата на "Уолтопия"

Подпален е 21-метровия флаг на дъгата върху фасадата на "Уолтопия"

Неизвестни с маски на лицата са запалили флага с цветовете на дъгата, разположен на фасадата на сградата на "Уолтопия" в София.

Знамето с цветовете на дъгата се поставя като символ на подкрепа за ЛГБТИ общността по време на прайд месеца в България. Това съобщи организацията "Действие", която разпространи снимки и видеокадри от палежа.

Инцидентът е станал на 4-ти срещу 5-ти юли (събота срещу неделя) през нощта.

Палежът е извършен от четири момчета. Едното от тях държи запалена факла в ръцете си, а другите пръскат долната част на флага със запалима течност с помощта на водни пистолети, след което знамето пламва, а младежите побягват. Това се вижда от разпространеното видео, заснето от охранителните камери на сградата.

Охранителят е подал сигнал на телефон 112. Полиция обаче не е дошла на мястото на инцидента, твърди гардът, цитиран от "Действие".

Все още се работи за уточняване на повече подробности по случая.

Знамето беше издигнато на сградата "Уолтопия" на 9 юни за трета поредна година в знак на съпричастност с ЛГБТИ общността в България.

В много европейски страни флаговете на дъгата редовно се поставят върху сградите на обществени институции, отбелязва организацията.

"Десетки граждани на България стават жертва на дискриминация заради тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. За някои от тези случаи получаваме сигнали, за други разбираме индиректно от близки и приятели, а най-вероятно има още десетки, които остават невидими, тъй като жертвите се страхуват да споделят. Една от причините за това е, че речта и престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност не се преследват от Наказателния кодекс на България. От години нашата организация влиза в диалог с държавните институции и провежда кампании за промяна на законодателството и политиките на държавата", казва адвокат Деница Любенова от младежка ЛГБТИ организация "Действие".

Припомня се, че през 2019 г. са регистрирани 4 отделни нападения срещу общностния център Rainbow Hub, които приключиха със строшена пощенска кутия, табела, счупен от хвърлен камък прозорец и откраднато знаме с цветовете на дъгата.

На 10 февруари 2019 г. през деня жена бе безпричинно нападната и ударена с юмрук в лицето в центъра на София от мъж на видима възраст около 40 години с думите: "Педал долен...да не съм те видял повече в този район".

През септември 2008-ма година 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов бе убит в парк Борисова градина в София. В показанията си пред полицията двамата мъже, извършители на убийството, признават, че са "прочиствали парка от гейове" и системно са пребивали мъже в парка, които оприличавали като хомосексуални.

Споделяне

Още от България