Подпалена бе дървена статуя на Мелания Тръмп в Словения

Подпалена бе дървена статуя на Мелания Тръмп в Словения

Дървена статуя на първата дама на САЩ Мелания Тръмп близо до родния ѝ град Севница в Словения е била подпалена в нощта на 4 юли, когато американците празнуват Деня на независимостта, предаде Ройтерс.

Американският художник, живеещ в Берлин, Брад Дауни, който е поръчал създаването на статуята, съобщи, че обгорената творба в реален размер е била прибрана, веднага щом полицията му съобщила за инцидента на 5 юли.

"Искам да знам защо са го направили", каза Дауни. Творецът се е надявал, че статуята ще допринесе за засилване на диалога за политическата ситуация в САЩ, подчертавайки положението на Мелания Тръмп на имигрантка, омъжила се за президент, който се зарича да намали имиграцията.

Скулптурата е била създадена с резачка от местния скулптор Алеш Жупевц от ствола на живо липово дърво. Мелания Тръмп нарочно е изобразена с грубо предадени черти и синя рокля, напомняща дрехата, която тя носи на инаугурацията на Доналд Тръмп през 2017 година.

През януари голяма дървена скулптура на американския президент бе изгорена в словенския град Моравче, източно от столицата Любляна.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?