Подпалвачи с чисто досие искали да изгорят граничната полиция във Видин

Бутилка с бензин, вещества в пликче и спринцовка били в арсенала на престъпниците

Иван Гешев, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и полицията са предотвратили палеж на граничното полицейско управление във Видин, съобщиха във вторник зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Двама мъже са се опитали да извършат престъплението, но са били подплашени от секретен полицейски пост, който имал информация какво се готви. След кратко преследване са били арестувани. Те не са криминално проявени и разследващите подозират, че са действали по поръчка. От кого, засега не е известно. Мотивите също не са ясни.

При задържането им са открити бутилки с бензин с прикрепени към тях пликчета с вещество, което щяло да подейства като детонатор и да предизвика взрив, обясни Гешев. В нароченото за подпалване гранично управление, което се намира в жилищен квартал в близост до бензиностанция, е имало и 10-тонна цистерна с нефтопродукти.

"Както се изрази един колега от Видин, ако се беше случил палежът, който е планиран, Видин щеше да гори една седмица, това е буквално", заяви Гешев.

Атака срещу държавата

Неуспешният палеж на полицейското управление е предшестван от подпалване на колата на граничен полицай от Видин. Злосторниците искали да подпалят и апартамента му, но сбъркали етажа и нападнали чуждо жилище. Изгоряла вратата му. Прокуратурата и МВР свързват трите престъпления, но това остава в сферата на подозренията, тъй като нито тогава, нито сега има категорична информация за мотиви.

Палежът в апартамента е извършен преди няколко месеца. След него главният прокурор Сотир Цацаров възложил на Гешев и на вътрешния министър МВР Младен Маринов да сформират щаб за работа по случая.

"По същество това представлява директна атака срещу държавата. Някои хора явно са замрели в средата на 90-те години", обясни Гешев.

Миналата седмица полицията във Видин получила информация от агентурни източници, че се готви палеж в града или в Монтана. Затова били поставени секретни постове на много адреси. Миналия вторник двама мъже опитали да влязат в граничното управление във Видин, но забелязали полицейския пост и побегнали.

Подготовка

Връзката между палежа отпреди няколко месеца и сегашния опит е в почерка, обясни Гешев.

"Тези бутилки са пълни с бензин, към които е прикрепено пликче с определено вещество, съзнателно няма да обучавам чрез телевизията какво е точно. Когато се инжектира в това пликче определено трето вещество, каквото е намерено в спринцовки в апартамента на тези лица, между веществото в пликчето и другото вещество възниква химична реакция и се получава взрив, който е доста сериозен", каза зам.-главният прокурор.

Двамата задържани са в ареста и се очаква мярката им за неотклонение да се гледа на втора инстанция.

Според Гешев видинчани могат да се гордеят с полицията и прокуратурата си, които предотвратили подпалването на града.

Трафик на хора и контрабанда

Няма категорични данни с какво граничният полицай от Видин е предизвикал атаката срещу себе си и цялото управление. Според главния секретар на МВР нападенията са свързани с работата му. Граничните полицаи работят основно по версии за две престъпления – трафик на хора и контрабанда.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?