Подписаха финансови меморандуми за проекти по ИСПА за 240 милиона евро

Министърът на финансите Милен Велчев, който е Национален координатор по програмаИСПА и председателят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас подписаха шест финансови меморандума в сектор "Околна среда" и един в сектор "Транспорт". Общата стойност на седемте проекта по пред-присъединителната програма ИСПА на Европейския съюз е 240 милиона евро.

С подписването на седемте меморандума за тригодишен период правителството е гарантирало усвояването на 75% от предвидените средства за страната ни за целия шестгодишен период на програмата 2000-2006, каза министър Велчев.

Според Димитрис Куркулас това е доказателство, че страната може и ще може и в бъдеще да усвоява финансирането от ЕС. Според него в това финансиране има и политически елемент - с това се доказва, че решенията от Копенхаген не са просто дипломатическа любезност.

Министърът на финансите изрази надежда, че в момента след присъединяването на първата вълна от страни-кандидатки към ЕС, за България ще се освободят допълнителни средства и Министерството на финансите е готово и е предоставило нови предложения от проекти за сектор "Транспорт", а в процес на подготовка са и допълнителни проекти за сектор "Околна среда".

Споделяне

Още от Бизнес