Подписана е сделка за 24.7 млн. евро за ремонт на оборудване на V блок

Роторът на генератора на V блок, който ще замине за Санкт Петербург за модернизация

Договор за модернизация на генераторното оборудване на V енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" подписаха ядрената централа и руската компания "Русатом Сервис“, съобщиха от компанията ѝ майка "Росатом" в петък.

Сделката е за 24.7 млн. евро и е част от изпълнявания проект за удължаване на живота на двата български реактори, които трябва да бъдат обновени, за да получат нови лицензи за работа след изтичането на сегашните им през есента на 2017 за V блок и есента на 2019 г. за VІ блок.

"Русатом Сервис" е част от руско-френския консорциум, който консултира ядрената ни централа за модернизацията.

Плановете са роторът на турбогенератора на V блок и котвата на възбудителя му да бъдат извозени от Козлодуй до Санкт Петербург, за да бъдат ремонтирани и модернизирани в завода "Електросила“, който е част от руската компания "Силови машини”.

Освен доставката на основното оборудване, сега подписаният договор включва и доставка на резервни части за монтажа и оказване на услуги за наблюдение и настройка (наладка) на системите по време на монтажа.

Срокът за доставката на цялото основно оборудване е 500 дни. Дейностите по договора трябва да бъдат изпълнени до май 2018 г.

Роторът на турбогенератора и котвата на възбудителя са тежко и извънгабаритно оборудване, което изисква спазване на особени мерки при транспортиране. Затова ще бъде изработен и монтиран нов модернизиран статор, способен да осигури работата на турбогенератор тип ТВВ-1000-4У3 на номинална мощност до 1100 мегавата, допълват от "Росатом".

Подписаният договор е втори подобен проект за АЕЦ "Козлодуй“, реализиран с помощта на "Русатом Сервис“. В момента в VІ блок се монтира и настройва модернизиран статор, доставен миналата година по аналогичен договор, посочва руската държавна корпорация.

Споделяне

Още от Бизнес