Подписано е историческо споразумение с мюсюлманските въстаници на Филипините

Подписано е историческо споразумение с мюсюлманските въстаници на Филипините

Филипинският президент Бениньо Акино и ръководителят на основното мюсюлманско сепаратистко движение подписаха в Манила историческо мирно споразумение, което трябва да сложи край на една от най-продължителните и кръвопролитни партизански войни в Азия, предаде Франс прес в четвъртък.

"Това подробно споразумение за региона Бангсаморо увенчава нашата борба", заяви Мурад Ебраим, ръководител на Ислямския фронт за освобождение на моро. Бангсаморо е названието, което в тази част се използва за тази територия, населена с мюсюлмани.

До подписване на документа се стигна след дълги месеци на преговори между въстаническото движение и представителите на правителството, водени по инициатива на президента Бениньо Акино.

Петте милиона филипински мюсюлмани (при население от близо 100 милиона души) смятат южната част на страната за земя на предците си. Ислямският фронт води борба за независимост, преди да приеме накрая създаването на автономен регион.

Въстанието на мюсюлманските сепаратисти започна през 70-те години и отне живота на около 150 хиляди души, с което стана една от най-дългите и кръвопролитни войни в Азия.

Но Ислямският фронт за освобождение на моро, правителството и независимите наблюдатели подчертават, че трайният мир далеч не е гарантиран. До средата на 2016 г., когато изтича мандатът на Акино, трябва да бъдат преодолени много подводни камъни.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?